img

Участието на Селскотопанска академия на събора на овцевъдите

20.05.2012


Академията бе представена от Националния земеделски музей с експозиция за Овцевъдството в България. Института по планинско земеделие и животновъдство - Троян, който показа мобилна инсталация за доене и съхраняваните в Института породи овце порода Цигай, Каракачанската порода, Романовската порода и кози от породата Българска бяла млечна; Земеделски институт - Стара Загора и Институт по животновъдни науки - Костинброд, които се представиха с породите Ил дьо Франс, Мутон Шароле и млечни кръстоски.
Десислава Танева и министърът на земеделието Мирослав Найденов прерязаха лентата за откриването. На церемонията присъстваха още зам.-министър Цветан Димитров, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов, председатели на румънски животновъдни организации и др.
Официалните гости направиха обиколка на събора и се запознаха с породите животни, участващи в изложението. В съботния ден бяха проведени състезания по ръчна стрижба и доене на овце, а за неделя се проведе конкурс за най-добре приготвено сирене. В двудневната проява участваха над 40 овцевъди със 700 животни, около 20 производители на млечни продукти и занаятчии от цяла България.

{imageshow sl=5 sc=1 /}

{backbutton}