Проф. Мирослав Иванов от ИЛВ - Плевен: Четири безсеменни сорта грозде стават най-ароматни в България
„Четири безсеменни сорта грозде са сред най-предпочитаните у нас, като има и бели, и червени“, обяви пред сайта „Агрозона“ проф. Мирослав Иванов от Института по лозарство и винарство (ИЛВ) – Плевен.
Сред предпочитаните безсеменни десертни сортове грозде са „Кондарев 6“ и „Кондарев 10“, „Русалка 3“ и „Безсеменен хибрид VI 4“, обобщава специалистът. „Хората, които искат да отглеждат безсеменни сортове, трябва да имат предвид да оставят дълги плодни пръчки с поне 12-14 зимни очи. Безсеменните сортове формират качествени гроздове с едри зърна най-добре между 8 и 12 око“, допълни проф. Иванов.
„Безсеменен хибрид VI 4“ е български сорт, къснозреещ, бял. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Лозите са средно до силнорастящи, с добра родовитост. Подходяща система на формиране е приземен и стъблен Гюйо. Лозите се нападат от гъбни болести и неприятели. Чувствителни са на ниски зимни температури. Върху разпространените в страната подложки се развива и плодоноси добре. Проявява по-добре своите качества върху по-свежи и плодородни почви в райони с високи термични ресурси. Гроздът е средно голям до голям (20,6/12,6 см), коничен с едно или две крила, полусбит до рехав. Средната маса на един грозд е от 300 до 400 г. Зърното е много едро (30,4/18,3 мм), продълговато до цилиндрично, със заострен връх. Консистенцията на зърното е месесто-хрупкава, с неутрален хармоничен вкус. Кожицата плътна, крехка, жълто-зелена, със слаб розов оттенък, покрита с восъчен налеп. Средната маса на зърното е 4-6 г.
Сортът е издръжлив е на дълъг транспорт и продължително съхранение. Гроздето освен за консумация е подходящо и за приготовление на стафиди.
„Русалка 3“ ранозреещ безсеменен червен десертен сорт. Гроздето узрява в средата на август. Лозите са със силен растеж, висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни температури. Поради ниската студоустойчивост се препоръчва да се отглежда приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. Само в отделни по-топли микрорайони може да се отглежда на стъблени формировки, като се оставят по-къси плодни пръчки. Сорт „Русалка 3“ се развиват и плододават добре, присадени върху подложките Шасла х Берландиери 41 Б и Берландиери х Рипария СО4. Гроздът е средно голям до голям (21.3/15.8 см), коничен, крилат, полусбит. Средно тегло – 400 г. Зърната са средно едри (22.9/19.8 мм), почти кръгловати, с рудиментирали семена. Кожица – средно дебела, плътна, но крехка, тъмносиня, с восъчен налеп. Консистенция – месесто-хрупкава. Вкус – приятен, хармоничен.
„Кондарев 6“ среднозреещ безсеменен бял десертен сорт. Гроздето му узрява през първата десетдневка на септември. Лозите са със умерен растеж, висока родовитост и добър добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Зърната са с незадоволителна здравина на прикрепване към дръжчицата и е склонен към оронване. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни температури. Препоръчва се да се отглежда приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. В райони без екстремно ниски зимни температури може да се отглежда на стъблени формировки, като се оставят по-къси плодни пръчки. Гроздът е
средно голям до голям (19.4/12.2 см), коничен, крилат, полусбит. Средно тегло – 550 г. Зърната са едри (29.0/17.6 мм), продълговати, без семена. Кожица – средно дебела, крехка, но здрава, жълто-зелена до кехлибарена, с ръждив оттенък откъм слънчевата страна. Консистенция – месесто-хрупкава. Вкус – приятен, хармоничен.
Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние и за приготвяне на стафиди. Натрупва достатъчно захари при ниска титруема киселинност.
„Кондарев 10“ е среднозреещ червен безсеменен десертен сорт. Гроздето узрява през първата половина на септември. Лозите са със среден до силен растеж, висока родовитост и добив. В отделни години е склонен към претоварване. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и сравнително устойчив на оидиум, сиво гниене и ниски зимни температури в сравнение с другите безсеменни сортове лози. Препоръчва се да се отглежда приземно при формировка единичен Гюйо, а в по-топлите микрорайони – на стъблени формировки с по-къси плодни пръчки. Сортът „Кондарев 10“ се развива и плододава добре, присаден върху подложките Берландиери х Рипария СО4 и Шасла х Берландиери 41 Б. Гроздът е голям (20.6/15.4 см), коничен, понякога цилиндричен, полусбит до рехав. Средната маса на грозда е 600-650 г.
Зърната са средно едри до едри (22.4/19.4 мм), продълговати, със средно развити рудименти, но не се чувстват при консумация. Кожица – тънка, крехка, тъмно-синя, при пълно узряване до черна, с восъчен налеп. Консистенция – месесто-сочна. Вкус – сладък, без привкус. Средната маса на зърното е около 6.5 г.
Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние. Издръжливо е на транспорт.
Повече за това измежду кои сортове можете да избирате четете в уебсайта на „Агрозона“: