Грамота в раздел „Научна дейност и разработки” от Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020 заслужи и биологично активният ензимен продукт „Фибрино ЗИМ“, разработка на учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към Селскостопанска академия.
В състава му е съчетана силата на три вида суровини, получени от натуралните продукти:
В използваните биологично активни екстракти основната полза за човека се дължи на наличието на фибринолитични ензими, които имат отношение към подобряване здравето му чрез процеса на храненето.
Това е особено ефективно при:
Продуктът е комбинация от източници на фибринолитични ензими с различна големина на молекулата (от 12 до 100 кDa), което позволява преминаването им през почти всички биологични бариери и се постига цялостно въздействие върху тъканите на човека. От друга страна е постигнато функционално въздействие само чрез приемането на храна, без използване на лекарствени субстанции.
Асистент Николай Солаков, водещ автор в научния екип от ИКХТ създал „ФибриноЗИМ“ уточнява, че „този продукт е разработен, като възможност да бъдат разграждани фибринови плаки в човешкия организъм, като за целта са използвани изцяло натурални източници. Вложени са и екстракти от медицински гъби, култивирани в ИКХТ. Иновативността на продукта се дължи на подбраната от учените комбинация от ензими с различна молекулна маса. Това позволява достигането им до всяка една тъкан на тялото и разграждане на натрупаните плаки в нея”, уверява асистент Солаков. По думите му, тези плаки са в основата на голяма част от съществуващите социално значими заболявания днес, а използването на продукта може да осигури превенцията им.
За производството на продукта учените използват свежия мицел на гъбите, култивирани на място в Института, което гарантира високата му функционалност. Получената суровина се лиофилизира и към нея се добавят и другите компоненти на състава. След таблетирането им се ражда и крайния Биологично активен ензимен продукт „ФибриноЗИМ“.
ИКХТ представи Селскостопанска академия в Конкурса за иновации на АГРА 2020 с още два нови продукта: Алгопек - ядлива опаковка за храни и Диабетичен хляб „Energy bio“. За поредна година продуктите на Института се оказаха достойни за адмирациите и предпочитанията на клиентите и посетителите на Международната селскостопанска изложба в Пловдив.
Институтът има значителен принос за развитието на съвременните хранителни технологии, качеството и безопасността на храните и напитките в страната. В ИКХТ са разработени космическите храни за полетите на българските космонавти, с което България се превърна в трета страна в света, притежаваща технологии за това. Създадени са повече от 60 вида лиофилизирани функционални храни и напитки, предназначени за подобряване на здравословния статус на човека и профилактика на метаболитни заболявания, глутенова непоносимост, алергични състояния и др. Разработени са технологии за получаване на специални брашна, ръжено-пшенични, диетични и профилактични хлябове, лиофилизирани храни на месна и млечна основа за специализирано хранене. Създадени са и редица биопрепарати за медицинската практика и биологично активни вещества за приложение в растениевъдството. Една част от тях са защитени с авторски свидетелства и патенти за изобретения.