img

Биологично активният ензимен продукт „Фибрино ЗИМ“ на Института по криобиология и хранителни технологии – София

10.03.2020

Грамота в раздел „Научна дейност и разработки” от Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020 заслужи и биологично активният ензимен продукт „Фибрино ЗИМ“, разработка на учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към Селскостопанска академия.

В състава му е съчетана силата на три вида суровини, получени от натуралните продукти:

  • Биологично активен екстракт, получен от ферментирали соеви семена;
  • Биологично активен екстракт, получен от микробиома на копринената буба;
  • Биологично активни екстракти, получени от култивиран мицел на медицинските гъби Ganoderma Lucidum (Reishi)Cordyceps Sinensis и Cordyceps Militaris.

В използваните биологично активни екстракти основната полза за човека се дължи на наличието на фибринолитични ензими, които имат отношение към подобряване здравето му чрез процеса на храненето.

Това е особено ефективно при:

  • Болки и проблеми свързани с обструкции, дължащи се на фибриновите плаки в опорно двигателния апарат, най-вече в хрущялната област (дископатии, деформации и т.н.);
  • Запушвания, дължащи се на плаки и омрежвания с участието на фибрин в съдовете и капилярната мрежа от кръвоносната и лимфната системи;
  • Проблеми, дължащи се на образуване на конгломерати с участието на фибрин в различни органи;
  • Проблеми, дължащи се на образуването на амилоидни плаки, водещи до състояния със загуба на памет (деменция), тремор (Паркинсон) и т.н.


Продуктът е комбинация от източници на фибринолитични ензими с различна големина на молекулата (от 12 до 100 кDa), което позволява преминаването им през почти всички биологични бариери и се постига цялостно въздействие върху тъканите на човека. От друга страна е постигнато  функционално въздействие само чрез приемането на  храна, без използване на лекарствени субстанции.

Асистент Николай Солаков, водещ автор в научния екип от ИКХТ създал „ФибриноЗИМ“ уточнява, че „този продукт е разработен, като възможност да бъдат разграждани фибринови плаки в човешкия организъм, като за целта са използвани изцяло натурални източници. Вложени са и екстракти от медицински гъби, култивирани в ИКХТ. Иновативността на продукта се дължи на подбраната от учените комбинация от ензими с различна молекулна маса. Това позволява достигането им до всяка една тъкан на тялото и разграждане на натрупаните плаки в нея”, уверява асистент Солаков. По думите му, тези плаки са в основата на голяма част от съществуващите социално значими заболявания днес, а използването на продукта може да осигури превенцията им. 

За производството на продукта учените използват свежия мицел на гъбите, култивирани на място в Института, което гарантира високата му функционалност. Получената суровина се лиофилизира и към нея се добавят и другите  компоненти на състава. След таблетирането им се ражда и крайния Биологично активен ензимен продукт „ФибриноЗИМ“.

ИКХТ представи Селскостопанска академия в Конкурса за иновации на АГРА 2020 с още два нови продукта: Алгопек - ядлива опаковка за храни и Диабетичен хляб „Energy bio“. За поредна година продуктите на Института се оказаха достойни за адмирациите и предпочитанията на клиентите и посетителите на Международната селскостопанска изложба в Пловдив.

Институтът има значителен принос за развитието на съвременните хранителни технологии, качеството и безопасността на храните и напитките в страната. В ИКХТ са разработени космическите храни за полетите на българските космонавти, с което България се превърна в трета страна в света, притежаваща технологии за това. Създадени са повече от 60 вида лиофилизирани функционални храни и напитки, предназначени за подобряване на здравословния статус на човека и профилактика на метаболитни заболявания, глутенова непоносимост, алергични състояния и др. Разработени са технологии за получаване на специални брашна, ръжено-пшенични, диетични и профилактични хлябове, лиофилизирани храни на месна и млечна основа за специализирано хранене. Създадени са и редица биопрепарати за медицинската практика и биологично активни вещества за приложение в растениевъдството. Една част от тях са защитени с авторски свидетелства и патенти за изобретения.