img

Здравословният потенциал на иновативен продукт Мъфин, създаден в Институт по консервиране и качество на храните – Пловдив

20.03.2020

През 2020 г. Институтът по консервиране и качество на храните (ИККХ)– Пловдив, като част от структурата на Селскостопанска академия, заслужи една от наградите й „Грамота“ в раздела „Научна дейност и разработки“ от Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба АГРА. Неин лауреат стана младият учен в ИККХ– Пловдив гл. ас. д-р Живка Горанова с разработения от нея и включен в състезанието иновативен продукт Мъфин с натурални захарозаместители - кокосова захар и брашно от мескит. Заедно с тях в рецептурния му състав присъстват още пшенично брашно, кокосово брашно и яйца, поясни авторката. 

Целта на създаването на продукта е повишаване на функционално-здравословните свойства и понижаване на енергийната стойност на тестеното сладкарско изделие мъфин, чрез включване в него на компоненти от натурални продукти. Намаленото съдържание на въглехидрати, обогатеният с хранителни влакнини и протеини състав го превръща в истинска функционална храна, което е водеща амбиция в научната разработка на гл. ас. д-р Горанова. 

Иновативният продукт Мъфин на ИККХ– Пловдив е доказателство за технологичната възможност за приложение на кокосова захар и брашно от мескит в тестени изделия. Брашното от мескит се произвежда от смлени шушулки на мескитното дърво, което принадлежи към сем. Бобови, естествен подсладител. Това се дължи на високото съдържание на фруктоза. По научни данни брашното от мескит е с нисък гликемичен индекс 25, усвоява се по-бавно от повечето зърнени храни, което спомага за предотвратяване на моментни повишения и спадове на кръвната захар. Брашното от мескит е отличен източник на желязо, калций, калий, магнезий, цинк, есенциални мастни киселини, хранителни влакнини, отличава се с високо съдържание на протеин и лизин.

Кокосовата захар пък се извлича от нектара, съдържащ се в цветовете на растението. Тя има нисък гликемичен индекс и е чудесен заместител на бялата захар. Богат е на калий, магнезий, калций, желязо, цинк, фосфор и други важни минерали, хранителни влакнини, фитонутриенти, флавоноиди и антиоксиданти, съдържа специален витамин от В-групата, наречен инозитол, известен също като витамин В8. 

Кокосовото брашно на иновативния продукт Мъфин е приготвено от свежата бяла месеста част на кокосови орехи, която се суши на ниска температура. След това се обезмаслява и се смила до получаване на фина текстура. То не съдържа глутен, има ниско съдържание на въглехидрати, богато е на хранителни влакнини и протеини. Богато е и на редица минерали (желязо, мед, селен, манган) и полиненаситени мастни киселини.