В партньорство с Институт по зеленчукови култури “Марица” (ИЗК „Марица”) към Селскостопанска академия, учени от Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) анализират колекции от селекционни линии, сортове и образци домати и пипер (над 150 броя за всеки вид). Инициативата е представена във видео новина на сайта Sinor.bg.
С помощта на прогресивните методи на геномиката и метаболомиката се идентифицират механизми и гени, контролиращи ценни стопански качества. Целта е да се създадат хибриди и сортове, които съчетават уникалния вкус на традиционните български зеленчуци с устойчивост на болести и неприятели, с високи биологични показатели и добив, привлекателни за производители и консуматори.
През 2022 г. ИЗК “Марица” и ЦРСББ планират да регистрират съвместно шест нови сорта – 4 домати и 2 пипер с отличен вкус и добра продуктивност.
https://sinor.bg/video/pg1-sn144/