img

Институтът по аграрна икономика – домакин на Китайско-български симпозиум по изменение на климата и съживяване на селските райони’23

30.05.2023

На 30 май т.г. Институтът по аграрна икономика (ИАИна Селскостопанска академия (ССА) ще бъде домакин на Китайско-български симпозиум по изменение на климата и съживяване на селските райони 2023 г. Инициативата е годишен форум на Международната съвместна лаборатория „Един пояс, един път“.

От българска страна ръководител на съвместната лаборатория и организатор е проф. д-р Храбрин Башев (ИАИ).

Церемонията по откриването ще е с модератор директорът на ИАИ, доц. д-р Божидар Иванов. Предвидени са поздравления и изказвания на официални лица и учени, сред които председателят на ССА проф. дн. инж. Мартин Банов, д-р Мартин Станишев, директор, APACCCEEC/ ЦНСССКЦИЕ/ – Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство, ръководителите на лабораторията от двете страни: проф. Shengquan Che и проф. Храбрин Башев (ИАИ)

От 11.45 ч. започва церемония по връчване на научни сертификати.

От 13.30 до 14.30 ч. ще бъдат представени проекти на победителите в грантовете на съвместната Китайско-българска лаборатория:

Доц. Янка Казакова-Матева: „Оценка на готовността за адаптиране към изменението на климата на земеделските институции в България“;

Добри Дунчев: „Социално-икономически ефекти от изменението на климата и възможности за устойчиво развитие на българското земеделие“;

ас. Даниел Петров (ИАИ): „Оценка на селскостопанската устойчивост на България в условията на изменение на климата и въздействието върху селската икономика“.

В 15.00 ч. започва академичният семинар и техническо обучение, с модератор ръководителят от българска страна проф. д-р Храбрин Башев (ИАИ).

Тематичните акценти и участия:

Проф. Зоя Матеева: „Промените в климата в България“

Проф. Changkun Xie:„ Оценка на адаптацията към изменението на климата в селските райони и адаптивно управление“.

Участия на проф. Светла Янчева, проф. Димитър Терзиев, доц.д-р Божидар Иванов.

Проф. Xiaokun Gu: „Консолидация на земята и обновяване на селските райони в градските предградия на Шанхай, Китай“.

Проф. Георги Железов: „Трансформация на ландшафта в България“.

Проф. Yifeng Qin:“ Метод, достъпност на данните и технически ресурси за

изследване на изменението на климата в селските райони“.

Фей Янг: „Мониторинг на жилищна среда с големи географски данни при изменение на климата“

Първият ден на събитието ще завърши със семинар (16.30 – 17.30) с участието на членове на съвместната лаборатория

Справка, история на създаването на съвместната лаборатория:

Целите на проекта: „За да се справим с глобалното изменение на климата и да подобрим възможностите на международно академично съвместно изследване на изменението на климата, Shanghai Jiao Tong, Университет (SJTU), създаде „Китайско-българска съвместна лаборатория по изменение на климата „Адаптивно управление за селските екосистеми” (Съвместна китайско-българска лаборатория по CCAGRE), през септември 2022 г.
 В проекта участват SJTU (Китай) и Институтът по аграрна икономика, София, Аграрен университет - Пловдив и Университетът за национално и световно стопанство (България).

Съвместната лаборатория се ръководи от проф.Shengquan Che (Китай) и проф. Храбрин Башев (България). 

Целта на лабораторията е да се насърчи международното сътрудничество в научни изследвания, технологичното развитие и обучение на таланти в областта на управлението на риска и адаптивното управление на екосистемите в селските райони, в условията на изменение на климата.

May-30-Forum-Agenda CHINA - 30.05.2023-1.pdf