Българските сортове са по-устойчиви на климатичните промени, посочи доц. д-р Златина Ур, селекционер и ръководител отдел „Селекционно-генетичен и сортоподдържане“ в Института по растителни генетични ресурси "К. Малков" – Садово.
Доц. д-р Ур е убедена, че повече хора ще започнат да вярват в българската разработка и производство на пшеница и няма да са толкова предубедени, че нашите сортове не са достатъчно добри. Тя даде пример и с другия разработван от научното звено сорт – „Сашец“, който е с високо качество, от група А, и въпреки че съществува отрицателна корелация между добив и качество на пшеница, от него също тази година се успява да се достигне до 800 кг на декар.
Цялата публикация може да прочетете на сайта agri.bg:
https://agri.bg/novini/dori-s-po-malko-torene-dobivite-ima-kak-da-ne-spadnat