Земеделски Институт – Стара Загора
Земеделският институт е създаден с указ на цар Борис III през 1942 г. и е правоприемник на Депото за добитък край града, създадено през 1899 година.
Институтът има 3 научни отдела:
- Развъждане и технологии в говедовъдството.
- Развъждане и технологии в овцевъдството
- Развъждане и технологии в птицевъдството и зайцевъдството
Лабораторният комплекс на Института включва 6 лаборатории по:
- качество на мляко и млечни продукти;
- качество на води и почви;
- микробиология на води, почви;
- фуражи и храни;
- вълнознание;
- ембриотрансфер.
В научно –експерименталната база, включваща: говедовъдна ферма, овцеферма, птицеферма, зайцеферма, фуражен цех, млечен цех (Млекопреработвателно предприятие) и опитно поле по растениевъдство, се извършват научно -изследователска, експериментална и съпътстваща дейност.
Основни направления на научните изследвания
Дейността на Земеделския институт е в областта на: селекция и развъждане на селскостопански животни, хранене и фуражи, опазване на околната среда, технологии на отглеждане, качество и безопасност на храните, икономика и мениджмънт.
Развъждане и селекция на селскостопански животни:
- разработване н а иновативни методи за оценка на генетичната и фенотипна вариабилност; на хетерозиса и комбинативната способност; на икономическите тегла на основните продуктивни признаци при селскостопанските животни;
- интродуциране на специализирани високопродуктивни породи говеда, овце, зайци и птици;
- създаване и изпитване на различни схеми за интензификация на репродуктивния процес при различни видове селскостопански животни;
- разработване на методики за мониторинг на генетичните ресурси;
- създаване на линии кокошки и пуйки, подходящи за биологично производство;
- разработване на система от иновативни подходи в селското стопанство, гарантиращи устойчивост на аграрния сектор.
Фундаментални и научно-приложни изследвания в областта на опазване на околната среда:
- разработване на системи за хранене с цел намаляване на газовите емисии от преживното животновъдство;
- управление на торовите маси.
Хранене на селскостопански животни:
- използване на нови протеинови източници и фуражни добавки като алтернатива на антибиотичните вещества.
Качество и безопасност на храни от животински произход:
- разработване на функционални храни.
Продукция и услуги, които се предлагат
Земеделският институт в Стара Загора предлага:
- генетичен материал от породи кокошки, пуйки, зайци, говеда и овце за подобряване икономическата ефективност на съществуващите в страната генетични структури;
- анализи за химичен състав на сурово краве, биволско, овче и козе мляко;
- анализ на качеството и хранителната стойност на фуражите и фуражните добавки;
- обучение на земеделски производители – краткосрочни и дългосрочни курсове;
- консултантски услуги;
- разработване на проекти по различни програми;
- рансфер на добри производствени земеделски практики.