img

Земеделците могат да разчитат на българските сортове и те да станат част от портфолиото на стопанствата им, смята проф. Божанова

10.06.2024

Земеделците могат да разчитат на българските сортове и те да станат част от портфолиото на стопанствата им, каза председателят на Селскостопанска академия проф. Виолета Божанова. Тя беше сред гост-лекторите в открития Ден на пшеницата в стопанството на “Сортови семена” ЕАД - Разград.

На събитието бяха представени над 50 сорта пшеница, ечемик, тритикале и ръж, и беше споделен опит за отглеждането им. 

Проф. Божанова заяви, че агробиоразнообразието е изключително важно за просперитета на българското и световното земеделие. Тя отбеляза, че по данни на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) 75 процента от агробиооразнобразието е намаляло. Затова, по думите ѝ, е започнала да се осъзнава важността на произвеждането на семена от разнообразни сортове, включително и български, които са отгледани в институтите на Селскостопанската академия. Проф. Виолета Божанова заяви още, че всяка година в сортовата листа се регистрират значителен брой нови български сортове. По думите ѝ, типичното за новите български сортове - твърда пшеница, тритикале, ечемик, е, че те са добре адаптирани към регионалните условия, от тях се получават високи добиви, включително и при екстремни климатични ситуации. Те са и с високи технологични и хранителни качества. 

Проф. Иван Киряков, ръководител на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт - Генерал Тошево, коменнтира, че земеделската наука в България е "доста костелива и много упорита" и през последните години е много добра конкуренция на селекционните къщи на Запад. Сред гост-лекторите бяха още изявени имена на българската аграрна наука. Те представиха новите постижения в генетиката и дадоха практически съвети на производителите. 

Домакинът на събитието Мариела Йорданова посочи, че традицията фирмата да представя в първия петък на юни пред земеделските производители селекцията и портфолиото си от семена, датира от 20 години насам. Тя заяви, че очакванията ѝ са за нормална година, което, според нея, означава недобра, заради това, че не може да се наваксат пораженията от екстремните засушавания през есента и зимата. Йорданова добави, че земеделците очакват нормализиране на положението, смекчаване на Зелената сделка, подобряване на законодателството и свобода за производителите.

В края на събитието по традиция се състоя ритуал за плодородие с наричане и разчупване на питка, както и томбола с награди. Всички гости и участници в открития Ден на пшеницата бяха посрещнати с айрян и баница, произведени от продуктите на кубратска компания.

По материали на БТА