img

Всеки фермер може да тества нови технологии в реални условия в Националният демо център в ИЗК „Марица“ – Пловдив

27.04.2023

При огромен интерес от земеделски производители във вторник беше открит Националният демонстрационен център на AgroHub.BG.  

С този проект AgroHub.BG стана част от семейството на Eвропейските Цифрови Иновационни хъбове. В България това е единственият цифров хъб, който се фокусира върху земеделието. С помощта на новите технологии проектът има за цел да помогне селското стопанство да влезе в бъдещето, да бъде модерно, атрактивно, лесно за използване и прецизно. 

Националният демо център в Института по зеленчукови култури “Марица”(ИЗК “Марица”) в Пловдив е първата точка от общо 16, които ще бъдат развити през следващите три години. Те ще бъдат изградени така че всички земеделски стопани да имат достъп до тях, да се вижда как новите технологии влизат на практика в земеделието.

“Днес е денят, в който празнуваме, това че се обединихме и работихме заедно, за да постигнем този първи резултат - откриването на Националния демонстрационен център на територията на изключителния ИЗК “Марица”, каза при откриването Светлана Боянова, която е ръководител на AgroHub.BG и AgroDigiRise. 

В събитието се включиха учени от Селскостопанска академия, сред които беше и председателят на ССА проф. Мартин Банов. Експертите от партньорските компании в AgroHub.BG. представиха серия от модули, презентации и дискусии, от които стана ясно на практика как са интегрирани техните технологии в аграрния сектор.

Светлана Боянова: "Искаме земеделските производители да бъдат печелившите от всички тези проекти, а не проектът да съществува само за себе си."

В знаковото събитие се включиха от Центъра за растителна биология и биотехнологии, от Аграрния университет в Пловдив, Тракия икономическа зона, както и от Община Пловдив, която е асоцииран партньор по проекта.
В демонстрационните центрове много възможности ще очакват земеделските стопани - обучения за цифрови технологии, демонстрации, тествания, конкретно отношение за всеки един индивидуален земеделски производител. Предстои предоставянето на услуги, които са адаптирани за конкретните нужди на фермерите.  

Амбицията на организаторите е да обхванат цялата верига на доставки, а след три години, когато приключва проектът да бъдат включени и животновъди.

“Първият национален демо център е една наша сбъдната мечта. В този проект науката се срещна с технологиите, ще създаваме нови високо продуктивни технологии, които ще могат да подпомогнат земеделските производители да получават все повече и по-високи добиви, по-висококачествена продукция, да намалят разхода на ръчния труд. Идеята е да направим зеленчукопроизводството по - печелившо и конкурентноспособно“, каза директорът на ИЗК „Марица“ проф. Даниела Ганева. 

Всеки един от фермерите ще може напълно безплатно да получава нови знания и умения, да тества технологиите и да прецени дали те са рентабилни за неговото производство.

Оранжерията, която е избрана за преобразяване е 50-годишно съоръжение, където са тествани различни технологични решения. Там е част от селекцията на български сортове домати, която се осъществява ИЗК “Марица”.

След обновяването с помощта на експертите от “ОНДО Солюшън” в старата оранжерия има датчици, които отчитат редица показатели на заобикаляща среда, на климата, на въздуха. Сензори са разположени в почвата и отчитат нейните показатели. Всичко това се командва през телефоните на специалистите от института. 

Националният демо център е отворен за всички и всеки, който желае да се запознае с технологиите, може да ги види и пипне, приканиха от ИЗК “Марица”. 

“Технологичните компании наистина може да направим нещо хубаво и ново в полза на българското земеделие”, каза Ивайло Енев, съосновател на “ОНДО Солюшънс”. Той посрещна десетките любопитни стопани, които искаха да се запознаят с възможностите на технологичното оборудване за прецизно напояване, торене и климат контрол, създадено от компанията. 

През деня се проведоха няколко уъркшопа на територията на ИЗК “Марица”. Едно от най-атрактивните събития беше запознаването с най-важните термини от Агри Тех речник. Възможностите за подпомагане за инвестиции в иновативни технологии бяха представени от Светлана Боянова. 

Линк към публикацията в Агри.БГ : https://agri.bg/novini