img

Учени от Селскостопанска академия с прогноза за зърнената реколта

13.06.2024

Института по царевица - Кнежа

650-700 кг от дка добив от пшеница очакват в района на Кнежа, съобщи за „Телеграф“ Наталия Петровска, шеф на Института по царевица в Кнежа. Тя добави, че те сеят само български сортове, а в района жътвата на жито се очаква да започне около Петровден, защото растенията все още са зелени, въпреки че засега са в добро състояние. Една от причините е, че природата е била много по-милостива към Северозападна България в сравнение с Добруджа и югоизточната част на страната. Наталия Петровска допълни, че са успели да овладеят нападенията на хоботник по царевицата и засега пролетната култура върви добре в Кнежа. През есента Институтът по царевицата ще отбележи своята 100-годишнина.

Добруджански земеделски институт - Генерал Тошево

Засега нещата са добре, стига да няма валежи по време на жътвата, защото, като узрее пшеницата, падне дъжд и килограмите падат, коментира проф. Иван Киряков от Добруджански земеделски институт - Генерал Тошево.

Жътвата в Добруджа също се очаква да започне след 20 юни, посевите все още са зелени, каза Киряков.

Той обясни, че тази година в района посевите са по-редки и вероятно средните добиви от дка за Добричка област ще са 520-540 кг/дка, прогнозира той. В сравнение с миналата година (560 кг/дка) се очаква да са малко по-ниски, защо тази пролет посевите са по-редки. Причината е, че са поникнали късно, последвала е суха зима, топли януари и февруари, не са могли да братят, а запазената селекция на сортовете, която масово сеят фермерите, разчита на висока братимост, допълни той. Според проф. Иван Киряков високопродуктивните сортове, които са фуражни, нямат качество на зърното, но имат добиви.

Качество

Професорът разказа, че при българските сортове селекционната стратегия е свързана с брой на зърната в класа, големината на класа и се разчита на качество, което да не е за сметка на продуктивността. „Качествените пшеници не могат да дадат тон от дка, каквото и да правиш. Но за да произвеждаш качествено зърно, ако не спазваш технологията, няма да има зърно, няма да има и качество. Докато масовата селекция, за която разправят, че изкарват по тон от дка, иска много разходи, защото ако не даваш азот на насажденията, няма как има да има добив. За родната селекция за 700 кг добив са нужни 30 кг азот на дка.

За чуждата - от 40 до 70 кг азот на дка за тон добив“, обясни проф. Иван Киряков.

Повече по темата в публикацията на Агро Телеграф