img

САРА: Има натиск върху изкупните цени на суровината от страна на млекопреработвателите

17.03.2023

Повишените производствени разходи, които се допълват и с натиска за смъкване на изкупните цени на млякото са предизвикателствата пред млечния сектор, които държат на критични равнища рентабилността му, става ясно от анализа за февруари на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА) на Института по аграрна икономика към Селскостопанска академия, сочи информация на сайтът Agri.bg .

С 33% са нараснали изкупните цени на млякото у нас за миналата година, уточнява публикацията. Вносът на краве мляко през последния месец оказва видим натиск върху изкупните цени на суровината от страна на млекопреработвателите. Предлагането на изкупни цени под 1 лв./кг обаче застрашава намирането на достатъчно мляко за преработка, категорични са анализаторите от САРА. Очакванията им са през тази година са произ-водството на мляко в стравната да падне с около 2% до 890 хил. кг в сравнение с 2022 г. Производството на краве мляко за 2023 г. се оценява на 790 хил. кг, а овчето на 65 - хил. кг.

Обемът на изкупеното мляко в ЕС за миналата година не е намалял, сочи европейската агростатистика. В същото време кривата на средната изкупна цена за килограм мляко намалява за целия ЕС. При млечните продукти има поскъпване при обезмаслено сухо мляко с 2,7%, маслото – с 0,6%. 

Междувременно стана ясно, че се търси начин ЕК да се намеси на пазара на мляко с цел да ограничи производството и да спре натиска върху цените от търговските вериги, за да не бъдат твърде ниски доходите на производителите.

През пролетта и лятото производството ще продължи да расте, което допълнително ще оказва натиск върху цените и респективно ще застрашава съществуването на много от млечните ферми.

Информацията в уебсайта на Agri.bg