img

Проф. Божанова - официален гост на откриването на учебната година в АУ Пловдив

15.09.2022

Заместник-председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Виолета Божанова беше сред официалните гости на тържествената церемония

С тържествена церемония в аулата на Аграрен университет - Пловдив беше открита новата учебна 2022/2023 година. В приветствието си към първокурсниците ректорът проф. д-р Христина Янчева ги увери, че са избрали университет с национален и интернационален авторитет, като представи новите международни инициативи на университета, стартирали през изминалата година. Новите студенти ще са и първият випуск на единствения европейски „зелен“ университет  по биологически, агрономически и природни науки.  Аграрен универститет - Пловдив е единственото в България висше училище в сферата на аграрните науки, включено в Европейски университетски алианс „UNIgreen“, одобрен от Европейската комисия през юли. Транснационалният алианс, съставен от осем европейски университета, е бъдеща знакова институция в сферите на образованието, научните изследвания, иновациите и трансферът на знания. Служебният министър на земеделието Явор Гечев поздрави студентите и им пожела успех. „Този университет има традиции, има и бъдеще, чрез своите преподаватели и студентите. Благодарен съм, че съм научил почти всичко в живота си и в професионалния си път по отношение на земеделието именно тук, в Аграрен университет - Пловдив“, заяви той.

На тържествената церемония с почетното звание Доктор хонорис кауза беше удостоен д-р Джон Бел - директор на дирекция „Healthy Planet” при Генерална дирекция "Научни изследвания и иновации“ на Европейската комисия. Д-р Бел е лидер в развитието на биоикономиката, проправящ път за продоволствена сигурност, съчетана с устойчиво използване на възобновяеми ресурси. На настоящата си позиция е отговорен за политики по отношение на климатичните промени, биоикономиката и хранителните системи. Д-р Бел е дългогодишен партньор на Аграрен университет в областта на биоикономиката, която ще се изучава в новата едноименна специалност като бакалавърски и магистърски курс.    

На церемонията присъстваха също проф. д-р Виолета Божанова, заместник-председател на Селскостопанска академия, извънредният и пълномощен посланик на Република Южна Африка в България Табо Тахе, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Франческо, председателят на Естонската академия на проф. Тармо Соомере, представители на държавната и местната власт, на изследователски центрове, фирми партньори, ректори на пловдивски висши училища. Приетите първокурсници ще учат в над 40 специалности, в четирите факултета на Аграрен университет – Пловдив.


Източник: Аграрен университет - Пловдив