img

Преди старта на жътвата: До 520-540 кг пшеница от декар прогнозират от ДЗИ

07.06.2024

520-540 кг от декар пшеница в Добричка област очакват учените от Добруджанския земеделски институт (ДЗИ). Прогнозите се базират на цялостното наблюдение на развитието на зърнено-житните култури от момента на сеитба до сега. Стопанската година е тежка, коментира проф. Иван Киряков по време на Ден на отворените врати в научния център. Това ще доведе до малко по-ниски добиви в сравнение с миналата година. 

„Октомври беше сух, късни сеитби, късно поникване, ноември паднаха малко дъждове и това беше. Нямаше абсолютно никакъв сняг“, обобщи ученият и допълни, че валежите са били твърде оскъдни: „През януари паднаха 10-15 литра, през февруари 2-3 литра, едва в края на март и през април имаше дъждове".   

Климатичните условия рефлектират върху посевите с пшеница. Сушата е довела до късно поникване на растенията и невъзможност да братят добре. В момента посевите са малко по-редки. „Високите температури и засушаването доведе до изкласяване още след 10 април, нямам спомен за друг такъв случай в практиката си. Много рано започна и масовият цъфтеж. Поради липсата на дъждове пшениците останаха много ниски“, разказва още наблюденията си проф. Киряков. 

 Повече на сайта Агри.бг