img

"Празник на плодородието", Кюстендил, 2020

25.09.2020

За 13-та поредна година Община Кюстендил и Института по земеделие – Кюстендил организират “Празник на плодородието”. Той ще се проведе 03 - 04 октомври 2020 г. на площад “Велбъжд”. Празникът е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 г. и е единствен по рода си в страната. Той увенчава есента в Кюстендил и го заявява отново като град „Майка на овощарството“.

На специално аранжирани щандове читалища, организации и земеделски производители от района ще представят плодовете на своя труд. 

Всяка година Институт по земеделие – Кюстендил представя богата изложба от плодове на ябълкови сортове и хибриди показали добри резултати при изпитването им. Акцента на всяка изложба са сортове показали през изтеклата година добра устойчивост към случили се ниски зимни температури, късни пролетни мразове или други стресови фактори. На ябълковите сортове отличили се с най-добри стопански качества, се прави кратко представяне от трибуната на площада. На разположение на посетителите са всички научни работници от Института които своевременно отговарят на зададените им въпроси.

“Празникът на плодородието” има и конкурсен характер с награди за най-добро и атрактивно представяне на участниците, с което се насърчават производителите. По традиция Директорът на Института е председател на комисия, която оценява и награждава победителите в конкурсната програма.


Празник на плодородието, 1896 г.