img

ПРАЗНИК НА ПЛОДОРОДИЕТО, 2019 г.

01.10.2019

За 12-та поредна година Община Кюстендил и Института по земеделие – Кюстендил организираха “Празник на плодородието”. Той се проведе в дните 27, 28 и 29 септември 2019 г. на площад “Велбъжд”. Празникът е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 г. и е единствен по рода си в страната. Той увенчава есента в Кюстендил и го заявява отново като град „Майка на овощарството“.

Празник на плодородието в Кюстендил, 1896 г. и днес

Институт по земеделие – Кюстендил представи изложба от 90 ябълкови сорта и хибрида, което е в чест на 90 годишния юбилей. Акцента на изложбата бяха сортове показали през изтеклата година добра адаптивност и повишена устойчивост към стресови фактори. На 10 от тях гл. ас. д-р С. Димитрова представи кратко описание от трибуната пред Общината. 


Изложба на Институт по земеделие - Кюстендил Представяне на 10 от най-добрите ябълкови сортове и хибриди 

Програмата включваше още изложение на красиво аранжирани маси от местни производители, читалища, детски градини, институции и организации, както и на  произведения на художници и занаятчии от цялата страна. 

Празникът на плодородието” има конкурсен характер с награди за най-добро и атрактивно представяне на участниците. По традиция председател на оценяващата комисия бе директора на Институт по земеделие – Кюстендил доц. д-р И. Кришкова. 

Победителите в отделните конкурси получиха от директора грамоти и награди осигурени от Община Кюстендил. Приз за най-тежка ябълка беше връчен на с. Багренци, а с най- голям диаметър на плода бе ябълката на с. Драговищица. 


Кошница с цветя подарък от Кмета на Община Кюстендил КюстендилНаграждаване на участниците в конкурса за най-едър плод