img

На 3 юли: Безплатен семинар с демонстрация за пчелари, организиран от НССЗ и Институт по животновъдни науки – Костинброд

01.07.2020

На 3 юли в гр. Ловеч ще се проведе безплатен семинар с демонстрация за пчелари. Място на събитието е местността Бабаковец в пчелина на земеделски стопанин Мирослав Анов.

Организатори са Националната служба за съвети в земеделието (Териториален областен офис - Ловеч) и Институтът по животновъдни науки (ИЖН) – Костинброд от структурата на Селскостопанска академия (ССА).

Водеща тема на семинара е „Преглед на пчелните семейства между пашите и формиране на нови пчелни семейства” с акценти, включващи:

- Преглед на пчелните семейства между пашите. Формиране на нови пчелни семейства

- Лесни начини за производство на пчелни майки;

- Възможности за подпомагане на пчеларството по мерките от ПРСР 2014-2020 г.

Участието в информационния семинар е безплатно и е без предварителна регистрация, припомнят от НССЗ. За допълнителни въпроси можете да се свържете с ТОО – Ловеч на НССЗ, тел. 0887 896 979 – Милка Нанова – координатор на ТОО.

Програма на събитието:

11.00 – 11.15: Регистрация на участниците

11.15 – 12.45: Преглед на пчелните семейства между пашите. Формиране на нови пчелни семейства Лектор: доц. д-р Пламен Христов, ИЖН - Костинброд

12.45 – 13.00: Пауза

13.00 – 14.30: Лесни начини за производство на пчелни майки Лектор: доц. д-р Пламен Христов, ИЖН - Костинброд

14.30 – 15.00: Възможности за подпомагане на пчеларството по мерките от ПРСР 2014-2020 г. Лектор: Експерти от Териториалния областен офис на НССЗ в гр. Ловеч

15.00: Дискусия и закриване на семинара

Институтът по животновъдни науки - Костинброд, водещо научно звено в ресорния сектор чрез системата на ССА, бе удостоен с Грамота в раздел „Животновъдство“ от Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020. Наградата бе признание за разработената от доц. д-р Пламен Христов „Покривна кошерна табла с разширени технологични възможности”, като иновативен продукт в ресорния раздел на Конкурса. Ученият води и курсове по пчеларство в цяла България и всяка година регистрира минимум два патента при „Полезни модели”, като всички те намират приложение в практиката. Доц. Христов ще бъде водещият лектор по основната тема на семинара с демонстрация за пчелари.