img

ИТТИ – Марково разполага с единствена по рода си лаборатория за анализ на основните компоненти в тютюна и тютюневия дим

17.12.2020

Единствената независима акредитирана лаборатория за анализ на основните компоненти в тютюна и тютюневия дим в България се намира в Института по тютюна и тютюневите изделия в пловдивското село Марково. Научното звено е част от Селскостопанска академия. Ръководител на лабораторния комплекс е гл. ас. д-р Маргарита Дочева.

Тук се извършват анализи на съдържанието на никотин, захари и хлор в тютюна. В тютюневия дим на цигарите се изследва съдържанието на контролираните компоненти – катран, никотин и СО.
В научно-изследователските лаборатории на Института по тютюна се определят още показатели, като общ азот, белтъци, амоняк, нитрати, минерално съдържание и пясък, които дават обективна оценка на качеството на тютюна. През тази година е адаптиран и метод за определяне на глицерол в тютюн. Разработен е и метод за определяне съдържанието на полифеноли в тютюн.

При анализа на тютюневия дим изследванията са насочени към разработване на методи за определяне на карбонилни вещества в газовата фаза на тютюневия дим. Тези вещества са с доказано вредно въздействие върху човешкото здраве. В лабораторията се определя и съдържанието на ацеталдехид, формлдехид, акролеин, ацетон, пропионалдехид и 5-хидроксиметил фурфурал в тютюневия дим. Разработва се и метод за определяне на кротоналдехид в дима.

Прочетете цялата статия в уебсайта на Информационна агенция "Добруджа"