img

Институтът по земеделие – Кюстендил с трета демонстрация по проект за добри практики

02.12.2024

Институтът по земеделие – Кюстендил към Селскостопанска академия проведе трета дейност в изпълнение на проект № BG06RDNP001-1.004-0001 „Добри практики за устойчиво и екологично плодопроизводство“ по подмярка 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от мярка 1 „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година. Демонстрацията от одобрената план-програма на демонстрационните дейности беше на тема: „Технологични решения за ефективно и устойчиво производство на ябълкова продукция“. 

Съгласно условията за изпълнение на проекта за дейност 3 бяха проведени 8 учебни часа по 45 минути от четирима преподаватели. 

Както и на предходните две дейности отново беше достигнат таванът на допустимост от 100 земеделски стопани за една демонстрация, които предварително бяха попълнили карти за участие.

Следвайки програмата, в продължение на два учебни часа проф. д-р Димитър Сотиров демонстрира „Екологосъобразни технологични решения за създаване на ябълкови насаждения“. Особено внимание беше отделено на често допускани грешки при създаването и отглеждането на овощни насаждения, районирането на овощните видове, както и на ефективното и устойчиво плодопроизводство. На породената дискусия бяха зададени конкретни въпроси, на които беше детайлно отговорено. 

В рамките на два часа доц. д-р Станислава Димитрова запозна участниците с редица сортове и хибриди ябълки, притежаващи повишена устойчивост на стресови биотични и абиотични фактори. Посочени бяха основните им помологични характеристики, както и някои особености при отглеждането им. В останалото време бяха дискутирани проблемите, свързани с продължителните летни засушавания, високите температури през цялата вегетация, както и с някои физиологични последици от сушата.

В заседателната зала на института гл. ас. д-р Анелия Здравкова изнесе лекция на тема: „Оптимизиране на водно-хранителния режим при ябълката“. Посочени бяха методите на напояване и торене, както и правилното определяне на времето на извършване. Демонстрирани бяха симптоми на дефицит на основните макро- и микроелементи, както и симптоми, вследствие на продължителното засушаване.  

В рамките на един учебен час доц. д-р Илияна Кришкова запозна участниците с инвестициите и ефективността при производството на ябълкови плодове. Посочени бяха основните страни производителки, площите, производството и средните добиви. Особено внимание беше отделено на средствата необходими за създаването на овощна градина.   

Особен интерес предизвика последната демонстрационна лекция: „Органолептична дегустационна преценка на плодове от перспективни ябълкови сортове и елити“, изнесена в два учебни часа от доц. д-р Станислава Димитрова. Участниците имаха възможност да дегустират ябълкови сортове и хибриди, показали през изтеклата година добри адаптивни качества. Всеки желаещ попълни дегустационен лист за оценка.

В следствие на обучението вярваме, че участниците в демонстрацията притежават необходимите знания за правилно райониране на видове и сортове, избор на място, както и разпознават помологичните характеристики на основните ябълкови сортове. Запознати са с кандидат сортовете на Институт по земеделие – Кюстендил, със средствата необходими за създаването на овощна градина, както и с ефективните технологични решения при плодопроизводството.