img

Институт по планинско животновъдство и земеделие - Троян на Международното изложение АГРА 2024

28.02.2024

Институтът по планинско животновъдство и земеделие, гр. Троян, към Селскостопанска Академия, се представи с краве сирене, краве кисело мляко, сокове от хеномелес и арония, семена от ливадни и фуражни култури, посадъчен материал от дървесни и дребноплодни овощни видове. Гостите и участниците в събитието имаха възможност да дегустират и да си закупят краве сирене и краве кисело мляко, произведени в млекопреработвателното предприятие на ИПЖЗ. 

Посетителите бяха запознати с технологии за отглеждане на овощни, фуражни и ливадни култури и с различни породи говеда (млечно и месодайно направление), овце и кози.

Щанда беше посетен от Министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и от Председателя на Селскостопанска академия – проф. д-р Виолета Божанова. 

Проф. д-р Виолета Божанова връчи на проф. д-р Диян Георгиев 3 бр. Сертификати за благодарност на учени от Института „За персонална ангажираност при подпомагане дейността на Постоянната комисия за иновации и технологии към Селскостопанска Академия чрез изготвяне на рецензия на предложението за иновативен продукт/технология: „Технология за създаване и използване на ливади и пасища”.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев връчи на доц. д-р Николай Марков диплом за иновативен продукт за три предложения от Института ни, за краве сирене от порода Симентал в глинена стомна, краве сирене от порода Симентал в глинено гърне с капак и ароматизатор от деривати.

Щандът ни беше посетен от студенти от Тракийския университет, гр. Стара Загора, които Директора на ИПЖЗ, проф. д-р Диян Георгиев запозна със структурата и дейността на Института.

Засилен беше интереса на посетителите към нашият щанд. Продуктите ни предизвикаха голям интерес сред гостите и посетителите на събитието.