img

ИДЛР - София участва в международния форум „Божурите на Хъзъ“ в Китай

13.05.2024

Учени от Института по декоративни и лечебно растения (ИДЛР) – София посетиха Китайската народна република и обмениха опит със свои колеги .

Цветарската индустрия и общности се срещнаха в Китайската народна република. Учени от Институт по декоративни и лечебни растения – София, част от Селскостопанска академия, сред които директорът на звеното доц. д-р Надежда Запрянова и гл. експерт Росен Соколов бяха включени в българската делегация, която участва в международния форум „Божурите на Хъзъ“ в провинция Шандун, Източен Китай. Мероприятието се проведе в град Хъзъ. Официалната програма включваше и церемониално дарение на дървовидни божури /Paeonia suffruticosa/ за България. Дървесните божури са великолепни, многогодишни дървесни храсти. Някои сортове достигат 150 см височина. Растенията са способни да носят ароматни цветя до 15 см в диаметър. Дървесните божури процъфтяват в райони със студена зима и горещо лято и са издръжливи от зони 4 до 8. Дървовидният божур е национално растение за Китайската народна република. Дарението се прави в чест на 75-годишнината от Българо-китайските дипломатически отношения. Други участници в българската делегация бяха представители на Софийска община – архитект Катерина Каневчева, гл. експерт в дирекция „Зелена система“, ландшафтният архитект Ставри Фотев, Южен парк – София и проф. д-р Валерия Иванова от Аграрен университет - Пловдив. 

Посадъчният материал от китайските божури ще пристигне в България в началото на месец октомври 2024 г. Те ще бъдат засадени в Южния парк в София и на Гребната база в Пловдив. Част от тях ще бъдат предоставени и на Институт по декоративни и лечебни растения - София, където ще бъдат включени в колекционно насаждение. Българската делегация посети божуровите градини в китайския град, в който се отглеждат над 500 сорта дървовидни и тревисти божури.

ИДЛР – София, който се намира в с. Негован предлага семена от едногодишни и многогодишни цветя. Сред тях и посадъчен материал in vivo - разсади, вкоренени резници, луковици и грудколуковици от едногодишни и многогодишни цветя, както и отрязан цвят от сезонно цъфтящи цветя (карамфил, лилиум, гладиол, хризантема, рози, далии, астри и др.) и от видове, използвани за аранжиране на букети (гипсофила, татарика, гърлица и змийска трева). Също и свежи букети от едногодишни летни цветя (невен, циния, маргарита, астри, статице, хелихризум и др.) и от многогодишни видове (божури, ирис, солидаго, астер и др.)