Като трудна година за земеделците и производителите на храни се очертава 2022 г. Към някои ще бъде по-благосклонна, към други по-тежка, но със сигурност в следващите 12 месеца всички ще усетят натиска на инфлацията. От една страна ще има съпротива на веригите и потребителите за по-ниски цени, а от друга – всички ще бъдат притиснати от покачващите се разходи. Такива тези визира доц. д-р Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика (ИАИ) на Селскостопанска академия пред в. „Български фермер”, представяйки своята годишна прогноза за икономиката ни през 2022-а.
Според анализа на учения в българското земеделие през 2022 г. зеленчукопроизводството и трайните насаждения ще свият своя дял до 6-7% от брутната продукция. Същевременно зърненият пазар у нас ще остане висок, като разходите муза производство ще растат, но изкупните цени ще покриват до голяма степен това увеличение.