Два от сортовете пшеница, които сее земеделският производител Валентин Паунов в землището на добруджанското село Дъбовик, са от селекцията на Добруджанския земеделски институт на Селскостопанска академия. „Да произведеш хлебна пшеница е изкуство. В годините назад сортовата листа в България беше предимно хлебна. Но предвид падащите цени през последните години всеки предпочете повече добив, отколкото качество“, гласи коментарът на фермера пред АГРИ. бг. Той е категоричен, че качеството е свързано с по-висока цена - както при вложенията, така и при изкупуването. „Наистина когато произвеждаме качествено зърно, трябва да го продаваме на определени фирми, които ще направят качествен хляб. От 3-4 години работя с мелници, които дават с 30-40 лева повече за качествена пшеница и искат наистина пробите и показателите да си отговарят и след това точно това да си натоварят“, пояснява фермерът.
Информацията за предизвикателствата и възможностите при производството на хлебно зърно: в уебсайта на АГРИ.бг