img

За правилата на зимното присаждане търсете и Института по овощарство – Пловдив

28.01.2022

Технологията на зимното присаждане е проста и се прави най-вече при семковите видове, главно при ябълки, круши и лимони, но с успех се прилага при сливи и лози, информира сайтът Sinor.BG. 

Публикацията, визираща чрез снимка Института по овощарство – Пловдив към Селскостопанска академия, допълва, че „основното е да се подготвят подложките, а калемите се нарязват в края на есента или зимата, но е важно едногодишните издънки да не са засегнати от ниски зимни температури. Летораслите не са равностойни по сила и бъдещ потенциал поради различното им разположение в короната. Най-добре узрели са тези, разположени в средната и горна част. Във вътрешността, където летораслите са засенчени, следователно остават слаби, неузрели и са неподходящи за присаждане”. Не вземайте върхове или дебели издънки, поради факта, че пъпките нямат време да се формират правилно, съветва публикацията от Sinor.BG.

Пълната информация по темата четете в уебсайта на Sinor.BG.: 

https://sinor.bg/63153-pravila-na-zimnoto-prisazhdane

Експертни съвети за правилното зимно присаждане може да потърсите от учените на Института по овощарство – Пловдив през електронната страница на научното звено:

http://www.fruitgrowinginstitute.com/