img

Нови български сортове лавандула – представени на съвместен семинар на ИРЕМК – Казанлък и НССЗ – Стара Загора

25.08.2021

Нови сортове лавандула, подходящи за отглеждане в България. Създаване, селекция и качества“ е темата на публикуваното в сайта АГРИ БГ видео от информационния семинар с демонстрационна част. Семинарът бе организиран от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) – Стара Загора и Института по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) - Казанлък. Акцентът е върху това с какво се отличават и как се отглеждат новите сортове лавандула, подходящи за отглеждане у нас. 

През 2020 г. Държавната сортова комисия призна четири нови сорта лавандула – Дея, Терес, Жанета, Глория. „Работата по създаването на новите сортове започна със специален питомник през 2003 г.”, припомня лекторът от семинара доц. д-р Станко Станев от ИРЕМК – Казанлък. Засадени бяха 5000 перспективни образци, получени чрез отбор от стари производствени насаждения от междусортова хибридизация на сортовете Карлово, Хмус, Дружба, Севтополис, Юбилейна, Рая и Хебър, и експериментална полиплоидия”, обяснява експертът.

В лекционната част на семинара подробно се обяснява процесът на селекцията, а в демонстрационната се онагледяват резултатите. 

Вижте го във видеото от уебсайта на АГРИ БГ:


https://agri.bg/novini/vsichko-za-novite-blgarski-sortove-lavandula