img

Учени от Съвета за научни изследвания в областта на земеделието (ARC), Претория, РЮА посетиха ИРЕМК - Казанлък

31.05.2023

На 30.05.2023 г. Институтът в Казанлък беше посетен от д-р Соня Вентер - Директор на Институт по зеленчукови, технически и медицински растения към Съвета за научни изследвания в областта на земеделието (ARC) в гр. Претория, Южна Африка и д-р Дийн Оелофсе - старши изследовател, фитопатолог в същия Институт. Гостите бяха посрещнати от Директора доц. д-р Ганка Баева и членове на научния колектив. Обсъдено беше сътрудничество. Програмата на посещението включваше запознаване с основните научни направления на Института, посещение на експерименталното поле, ботаническата градина, Музея на розата и презентация на традиционни продукти с розово масло и лавандула.

Програмата на гостите от ЮАР продължава с посещение днес, 31.05.2023 г. на открит ден в ИПК-Чирпан, утре, 01.06.2023 г. на ИЗК Марица-Пловдив и на 02.06.2023 г. на ЦУ на ССА в София за обобщена дискусия за възможностите за сътрудничество с ARC-Южна Африка и подготовка на научно-изследователски проекти. Посещението на Д-р Дийн Оелофсе е подкрепено от проект на ССА по програма Еразъм+ и с любезното съдействие на Еразъм+ координатор на ССА г-жа Нина Йолова.

Придружаващи лица на делегацията от ЮАР са доц. д-р Николая Велчева и проф. д-р Цветелина Стоилова от ИРГР-Садово, провели мобилност в ARC-Южна Африка през ноември 2022 г.