img

Учени от Северна Македония на посещение в Институт по планинско животновъдство и земеделие - Троян

19.09.2023

По покана на ръководството на Институт по планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) – Троян от структурата на Селскостопанска академия ССА, на посещение в научното звено беше проф. д-р Бранко Атанасов от Факултета по ветеринарна медицина към Университет „Св. Кирил и Методиий“, Скопие, Р. С. Македония. Гостът и учени от института се запознаха с базови ферми и стопанства, работещи с ИПЖЗ-Троян.

През първия ден проф. д-р Бранко Атанасов заедно с учените доц. д-р Николай Марков, гл. ас. д-р Цветан Марков и ас. Геновева Георгиева от ИПЖЗ – Троян посетиха ферма за биволи в град Левски, където бяха изследвани биволи с репродуктивни проблеми

Във втория ден проф. д-р Атанасов, доц. д-р Николай Марков и гл. ас. д-р Цветан Марков бяха във ферма за крави от породата Вагу, където със собственика и неговия екип разгледаха фермата и дискутираха репродуктивни проблеми свързани с тази нова порода говеда за България. Проф. Атанасов е включен в екипа правещ изследвания на породата Вагу, по проект към ССА.

Биволица от породата Българска Мурра


Стадо крави от породата Вагу