img

Учени от ИРР – Варна разраборват карти за разпространението на белите миди по крайбрежието ни

27.04.2022

Учени от Института по рибни ресурси (ИРР) във Варна, към Селскостопанската академия, разработват карти за разпространението на белите миди по българското крайбрежие, съобщи за БТА директорът на научното звено доц. д-р Елица Петрова-Павлова. Новина по програма „Хоризонт” на БНР допълва, че данните са събрани при реализацията на проект, финансиран по програмата за морско дело и рибарство. Резултатите от него се обработват в момента след като практическите дейности по него са приключили, посочва доц. Петрова-Павлова. 

По думите ѝ, фокусът при изследванията са били два вида бели миди – Donax trunculus и Chamelea galina. При проучванията, извършени с промишлена драга, са взети проби от Крапец до Синеморец. Разгледани са 24 зони. Това никога досега не е правено като обем работа, уточни директорът. По думите ѝ, първите изследвания за белите миди в нашата акватория са извършени от ИРР – Варна през 2003 г., но само върху 10 зони.

През последните години обект на експлоатация е видът Donax trunculus, разясни директорът на Института. Според нея мидите са основно за износ и към този вид има голям интерес, защото мекотелите са разпространени на малки дълбочини – основното им струпване е от 1 до 4  метра. Това позволява да се ловят лесно, а цената им е висока. С намаляването на рибните запаси през годините фирмите насочват вниманието си към другите видове, най-вече рапаните и мидите, добави доц. Петрова. Тя припомня, че в Закона за рибарството е записано, че уловът на белите миди е позволен само с водолазен способ, но това икономически не е ефективно и най-често се ползват драгиращи средства. 

Учените са установили, че видовете  Donax trunculus  и Chamelea gallina са разпространени в пет различни местообитания. Хабитатите са описани в европейска система, по която се водят и българските експерти.

Повече за реализацията на проекта и водещите цели, които си поставят учените от ИРР – Варна с него, вижте в уебсайта на БНР

https://bnr.bg/varna/post/101637245/ucheni-pravat-karti-za-razprostranenieto-na-belite-midi-po-kraibrejieto-ni