„Влезе ли веднъж в насажденията на полето или в оранжериите вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBrFV), първата стъпка е да се унищожат растенията и да се изгорят“, алармира през Агри.БГ гл. ас. Ганчо Пасев, растителен вирусолог от Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ - Пловдив на Селскостопанска академия. Следващата стъпка е да се обеззаразят всички метални части по правилен начин с белина или други препарати, тъй като вирусът се задържа много лесно по повърхности и е устойчив на температура. Той се дезактивира при 90 градуса за 10 минути. Иначе трудно можем да го убием. Дори при температурното третиране на дезинфекцирани семена не е много успешна практика, допълва ученият. Задължителна стъпка е и матраците, в които се садят растенията, да бъдат унищожени.
Специалисти в областта на зеленчукопроизводството съветват стопаните да бъдат стриктни при почистването на старите насаждения в покритите или открити площи тъй като през последните години това е най-опасната болест, която може да коства на стопаните цялата реколта.
Вирусът на кафявото набраздяване по плодовете на доматите е опасно заболяване, водещо до появата на петна по листата и плодовете на доматите, които некротират. В Европа разпространението му се разширява и има случаи във Финландия, Прибалтийските републики, Албания и други страни. В България е регистриран през 2021 г. в оранжерия в Мездра, а през 2022 г. в областите Пазарджик и Смолян.
Гл. ас. Пасев уточнява, че към момента за 2024 г. няма официални съобщения за наличие на вируса в страната, но появил ли се е веднъж, може да се очаква ново огнище. По думите му зеленчукопроизводителите трябва да са особено внимателни.
„Трябва да се обръща голямо внимание на това с какви дрехи се влиза в оранжериите и с какви се излиза от посевите. Фитосанитарните правила изискват задължително инструментите и инвентарът да се накисват поне за 10 минути в белина или други подходящи продукти. Когато се борави в посевите и се почистват растения със съмнения за вирусно заболяване, трябва да се използват еднократни ръкавици, които се изхвърлят след работа. Дрехите, след като бъдат използвани, трябва да се изпират със специални препарати за дезинфекция”, категоричен е вирусологът.
Опасният вирус по доматите се разпространява предимно механично - при различни операции - поливане, колтучене, опрашване. Разпространява се и чрез семената, както и чрез водата, когато в нея попаднат остатъци от заразени доматени растения.
Бомбусите, които често се използват за опрашване в оранжериите също могат да бъдат преносители, обясни Пасев. Дивите растения като глухарчета, слез, спореж могат да бъдат резервоар на болестта.
Избирането на семена, които са с висока устойчивост на вируса е една от правилните стъпки за получаването на качествена реколта, допълва ученият. Но и тук стопаните трябва да са внимателни, тъй като сортовете със средна устойчивост могат да се явяват резервоар за вируса, уточнява специалистът.
Информацията в уебсайта на Агри.БГ: https://agri.bg