img

Сътрудничество между наука и бизнес възражда „Българско космическо меню“, разработено в ИКХТ

29.11.2024

„Нашите космически храни са летели в космоса и с тях са се хранили екипажите на нашите космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Тогава се създава т. нар. „Българско космическо меню“, което в момента е наша запазена марка. Също така храна се е изпращала и за съветски космически мисии“, посочва пред Mediapool Нели Симеонова, предприемачът, който застава зад възраждането на нашата космическа храна чрез компанията си „Антарта“ в сътрудничество с Института по криобиология и хранителни технологии ( ИКХТ) на Селскостопанска академия.

Новият старт идва сега, след като науката и бизнесът у нас си подават ръце и заедно започват да възраждат производството на български космически храни. Оказва се, че страната ни има традиция и стара слава в този сегмент, защото по времето на социализма сме били в топ 3 на производителите – след САЩ и СССР.

Във вече далечната 1979 г. страната ни е заемала въпросното трето място, а заслугата е на Българското космическо меню, разработено от акад. Цветан Цветков в Института по криобиология и хранителни технологии на Селскостопанска академия. Това меню съпътства полетите от проекта „Шипка“ и продължава да се използва в мисии до края на 80-те години на миналия век. Въпросният проект е утвърден на 20 февруари 1987 г. и включва научно-техническата програма, както и цялата дейност по подготовката и провеждането на втория българо-съветски космически полет. В него участва българският космонавт Александър Александров.

В годините на прехода производството на българска космическа храна спира, но Институтът по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия запазва технологията.

Възраждането на българските космическите храни днес започва преди около 4 години. Тогава дългогодишните приятелки Нели Симеонова и Людмила Филипова (писател и дипломиран астроном, с богата култура и интереси в областта на астрофизиката и Космоса) се срещат във връзка с нова историческа книга на Филипова, чието действие се развива в Странджа. От разговора за историята на България и българските открития Людмила поставя идеята да се възстанови производството на космически храни. Дни по-рано Симеонова е провеждала разговори с приятели военни и дискутирали с какво се изхранват войниците по време на мисии. „Хрумна ми, че космическата храна би имала и огромно приложение на Земята, именно по време на военни мисии или екстремни ситуации. Затова веднага казах на Людмила, че заставам 100% зад идеята за възраждането на космическата храна“разказва Симеонова.

Двете дами установят, че реално това производство е към Института по криобиология и хранителни технологии на Селскостопнаска академия. Учените там радушно приемат новината, че най-накрая някой от бизнеса иска да възобнови това производство. Зад идеята застава и настоящият директор на научното звено - проф. д-р Илиана Начева.

Българските космически храни са произвеждани и ще се произвеждат по метода на лиофилизацията. Това е процес на дехидратация, при който водата в продукта директно преминава от твърдо в газообразно състояние. Така храната става суха и изключително компактна и лека. „Това помага да се запазят изцяло всички хранителни качества. Няма денатурация на белтъци, няма промяна в молекулярния състав на храната. Нутриентите не се променят, запазват се витамини и минерали. Абсолютно всички, разказва Симеонова. Тя дава пример с ястие като мусака, в която се съдържат телешко месо, картофи и други зеленчуци. След преминаване през процеса на лиофилизация, който се осъществява в специaлизирано оборудване, ястието съхранява всички необходими хранителни свойства, но е в суха форма. Не се добавят никакви консерванти, оцветители, химикали и независимо от това продуктите имат дълъг срок на годност.

Първите продукти, които започнахме да разработваме и които сме патентовали като полезен модел, съвместен между нас и Института, са функционални храни. Те имат полезно и лечебно действие върху човешкия организъм и способстват да се поддържа нормалният хранителен енергиен баланс, особено на хора, които са в екстремни ситуации. Заради средата с липса на гравитация, в която се намират космонавтите, те страдат от загуба на костна и мускулна маса, проблеми с храносмилането, стрес и психически проблеми. Затова целта на функционалните храни е да поддържат нормалните жизнени функции и енергийния баланс. Те се предлагат под формата на пробиотични напитки, колагенови барчета и др.

Компанията е направила значителни инвестиции за изграждане на иновативно производство. Плановете са продуктите да се появят на пазара през първата половина на 2025 година.

Ще се предлагат менюта – от основни ястия, супи, салати, през омлети, зърнени закуски, юфка, макарони, лиофилизирани плодове, кисело мляко, протеинови барчета, функционални и пробиотични напитки, протеинови шейкове. Някои от тях са готови за директна консумация при отваряне на пакета, а други при добавяне на вода. Продуктите са подходящи и за военни, спортисти, алпинисти и са приложими за ситуации на природни бедствия, пандемии, аварии и катастрофи, включително и ядрени.

Опаковките на „Антарта“ са иновативни и специално разработени, така че да осигуряват защита във всякакви метеорологични условия, включително и радиация. Първоначално продуктите ще се предлагат в онлайн магазина на фирмата и в специализирани магазини.

По информация на MEDIAPOOL.BG: https://www.mediapool.bg