img

Студенти от Лесотехнически университет - София проведоха практика в Институт по овощарство - Пловдив

03.10.2024

Младите хора посетиха оранжерия, оборудвана със система за микродъждуване.

Студенти от Агрономическия факултет към Лесотехническия университет в София посетиха Института по овощарство – Пловдив към Селскостопанска академия, където имаха възможността да се запознаят с иновативни технологии и да приложат на практика своите знания. Посещението беше част от обучението по дисциплината „Напояване и отводняване“, а в него взеха участие третокурсници от специалностите „Агрономство“ и „Растителна защита“. След кратка лекция, студентите посетиха експерименталните полета на Института и се запознаха с различни системи за напояване, включително капково напояване, система за подкоронно дъждуване на орехи както и иновативната система за микронапояване изградена от глинени елементи свързани помежду си чрез полиетиленови тръбички. Институтът разполага с производствено-експериментални полета на територията си в Пловдив, в Асеновград и в с. Цалапица, както и с ин витро лаборатория за производство на овощен и ягодов посадъчен материал. Освен това те посетиха оранжерия, оборудвана със система за микродъждуване, и се запознаха с изпарител клас А, който се използва за измерване на изпарението от свободна водна повърхност. Саморегулиращото, нискоенергийно, глинесто напояване е техника за подземно напояване, която използва действителната сила на засмукване на заобикалящата почва за регулиране на отделянето на вода от системата, спестявайки вода и енергия. Неговата концепция, производство и монтаж са прости, а материалите и продуктите използвани за производството са на биологична основа. Водата се транспортира чрез глинени тръбчки, които имат по-високо смукателно напрежение от приложеното хидравлично налягане, така че повърхността им остава влажна.

Институтът по овощарство - Пловдив извършва производство и продажба на плодове и посадъчен материал, отговарящи на европейските стандарти за качество. Посадъчният материал, който Институтът предлага, включва: ябълки, круши, череши, праскови и нектарини, кайсии, сливи, бадеми. Плодовете, предлагани от ИО, са: череши, вишни, сливи, праскови, круши, ябълки, орехи и лешници.

Посещението на младите хора от ЛТУ - София е пример за отдадеността на Лесотехническия университет към обучението на студентите в сферата на агрономството, коментираха от Институт по овощарство – Пловдив.