img

Сорт „Бяло главесто зеле БИЛЯН” на ИЗК „Марица”- Пловдив - продуктивен потенциал и качества

05.03.2020

Сорт „Бяло главесто зеле БИЛЯН” е създаден е в Институт по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ – Пловдив - научното звена на Селскостопанска академия, което за поредна година заслужи една от наградите (Грамота), присъдени на Академията в Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020. Сортът е предназначен за отглеждане по технология за късно полско производство. Продължителността на вегетационния период от засаждане до реколтиране при сорта „Бяло главесто зеле БИЛЯН” е 100 - 105 дни. Зелките са с кръгла до овална форма, средно тегло 2-3 кг и бяло до кремаво оцветяване на вътрешноста. Новият сорт е подходящ за консумация в свежо и преработено състояние и успешно може да се използва за получаване на кисело зеле. Продукцията от него се отличава с високо съдържание на витамин С. Характеризира се с много добра устойчив към разпукване и полска устойчивост на мана, бактериоза и черни листни петна. 

Негов създател е доц. д-р Галина Антонова, с над 30 годишен стаж в аграрната наука. Работи със селекция и семепроизводство при зелевите култури в Институт по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ – Пловдив и е автор на още няколко сорта с доказана във времето висока икономическа стойност за зеленчукопроизводствотоНад 10 години е продължила научната и експериментална работа по създаването на сорта „Бяло главесто зеле БИЛЯН”. Основно предимство на сорта, по думите на доц. Антонова e, че той е устойчив на разпукване и е подходящ да бъде отглеждан, както при конвенционални условия на производство, така и при биологично производство. Сортът е с полска устойчивост към болести и толерантност към неприятели по зелевите култури, което позволява един по-икономичен режим на използване дори на биологични препарати за защита на растенията. Оттук се повишава неговата ценност. Това съчетание на възможностите му, както за конвенционално, така и за биологично производство се постига трудно. По думите на доц. Антонова, първоначално всичките им материали са били насочени към конвенционално производство, но в последствие едно от полетата на ИЗК „Марица”- Пловдив е сертифицирано за производство на биологична продукция.

В продължение на повече от 80 години в Института са създадени над 300 сорта и F1 хибриди от домати, пипер, краставици, зеле, зелен фасул, грах, лук, праз, картофи и др. Удовлетворението на учените е, че продуктите им са търсени, а на изложението АГРА пред щанда им винаги се вият опашки от клиенти. 

„Тази година за първи път ИЗК „Марица” предлага и семена в хоби опаковки, които са професионални, и всеки един любител градинар може да отгледа в своята градина”, информира директорът на Института доц. д-р Даниела Ганева. Предимството на хоби опаковките е в по-малкия грамаж на семената, което определя и по-ниската им цена. Същевременно те са достатъчни за едно лично стопанство, с цел задоволяване семейните нужди от зеленчуци. ИЗК „Марица” работи и с някои от големите хиремаркети. Семената в хоби опаковки се продават във всички магазини на веригата Хоум Макс, а в тези на Метро,  Институтът предлага свежа продукция от лук, салати, репички, а по-нататък и домати, пипер, зеле.