img

Професор Банов – официален гост на Празника на плодородието Кюстендил 2020

06.10.2020

За 13-та поредна година Община Кюстендил и Института по земеделие – Кюстендил организираха “Празник на плодородието”. Той се проведе на 03-04-ти октомври на площад “Велбъжд”. Празникът е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 г. и е единствен по рода си в страната.

Официален гост на празника беше Председателят на ССА-София проф. д-р инж. М. Банов, който поздрави организаторите на събитието и добави интересни исторически факти от първия проведен конкурс през 1896 г.

Институт по земеделие – Кюстендил представи богата изложба от 130 ябълкови сорта и хибрида. Акцента на изложбата бяха сортове показали през изтеклата година добра адаптивност и повишена устойчивост към стресови фактори.

Изложба на Институт по земеделие – Кюстендил, 2020 г.На 10 от тях гл. ас. д-р С. Димитрова представи кратко описание от трибуната пред Общината.

Представяне на 10 от най-добрите ябълкови сортове и хибриди, 2020 г.


Програмата включваше още изложение на красиво аранжирани маси от местни производители, читалища, детски градини, институции и организации, както и на  произведения на художници и занаятчии от цялата страна. 

Празникът на плодородието” има конкурсен характер с награди за най-добро и атрактивно представяне на участниците. По традиция председател на оценяващата комисия бе директора на Институт по земеделие – Кюстендил доц. д-р И. Кришкова.

Конкурс за най-голям ябълков плодКонкурс за най-добре аранжиран щанд