img

Професионални розопроизводители искат партньорство с ИРЕМК – Казанлък в програма за розовите насаждения

11.05.2022

Държавата да определи за розопроизводството статут на стратегически за страната ни сектор – за това ще настояват браншовите организации, става ясно след работна среща в края на миналата седмица, на която присъстваха представители на Националната асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), сдружение „Българска розова долина“, асоциация „Биопродукти“, „Професионалната асоциация на розопроизводителите в България“, Институт по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) - Казанлък на Селскостопанска академия, както и някои от най-големите розопреработватели в страната, съобщават организаторите.

„Сред най-дискутираните теми на срещата беше употребата на препарати и торове при отглеждането на розите, което влияе чувствително на обемите добив и на качеството на розовото масло. Христо Николов пое ангажимент от името на „Професионалната асоциация на розопроизводителите в България“, съвместно с Аграрния университет и Института по розата и етеричномаслените култури да разработят програма за обработка на насажденията. За целта, организациите ще имат нужда от подкрепата на Министерството на земеделието при провеждането на анализите на препаратите, както и за утвърждаване на програмата, след което ще бъде проведена информационна кампания сред розопроизводителите”, допълва информацията публикация на в. „Български фермер”. 

По думите на инж. Веселин Ганчев от БНАЕМПК, който е домакин на работната група: „тази среща е важна стъпка за развитието на сектора, защото показа, че имаме желание и възможност да работим заедно, да се обединим и да защитим пред държавата общите интереси на розопроизводителите и преработвателите. Това е пътят за устойчив растеж“.

Информацията по темата четете в уебсайта на в. „Български фермер”: https://www.bgfermer.bg/Article/11536345