img

Проф. Ив.Киряков от ДЗИ – Ген. Тошево: спешна нужда от снежна покривка за пшеницата в Добруджа, да не се бърза с подхранване

23.01.2023

Липсата на зима и снежна покривка не е добра новина за земеделските производители.„Пшеницата в момента е разкалена и е в активна вегетация. Тези посеви, които не са братили, ще братят. Като цяло не са в зимен покой“, споделя наблюденията си проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) край Генерал Тошево на Селскостопанска академия пред репортер на Agri.bg. Трябват дъжд и сняг, в противен случай ще закъсаме, посочва ученият.

По полетата се срещат и болести като мана, ръжда, септориоза. През последните дни максималните температури в Добричка област достигат до 16-17 градуса – необичайни за средата на януари, посочва публикацията. Според проф. Киряков смело може да се говори за промяна и изместване на климата. Наблюденията през последните години показват, че типичните зимни месеци са по-топли от тези в началото на пролетта. „Дано температурите да спадат постепенно, а не рязко. При драстично застудяване не се знае какви ще бъдат пораженията. Ако обаче има снежна покривка, то те ще издържат и до сериозни минусови температури, въпреки че са разкалени. Каквото и да си говорим, трябва сняг“, категоричен е ученият. 

На този етап препоръката към земеделските стопани е да не бързат през февруари с подхранването на посевите. При подаване на азот растенията ще се форсират, а не се знае какви ще са условията през пролетните месеци.
 Притесненията на ученият са че „април и май могат да бъдат критични месеци, особено ако няма дъждове след топлата зима“. Да се надяваме, че още през февруари и март ще имат валежи, за да увеличат почвените запаси от влага“, добавя той.

Въпреки сухите условия през есента, земеделските стопани  успяха да засеят 1 млн.200 хил. дка с пшеница и 57 000 дка с ечемик.

Информацията в уебсайта на Agri.bg