img

Проф. д-р Иван Киряков от Добруджански земеделски институт – Ген. Тошево: Пшеничните посеви са в добро състояние

27.04.2021

Повредите от студовете са незначителни, няма опасения за реколтата, коментира състоянието на полетата в Добруджа проф.д-р Иван Киряков от Добруджански земеделски институт (ДЗИ) – Генерал Тошево към Селскостопанска академия, в интервю за в. „Български фермер”. 

По думите му, „поради локалния характер на валежите, по-голямата част от посевите и особено тези в крайморския район на Добруджа бяха засети по-късно, като края на сеитбената кампания беше в първата десетдневка на ноември. Това доведе до по-късно поникване и гарниране на посевите. Значителното количество валежи към края на октомври (по данни на ДЗИ те са 53 л/кв. м) и декември (74 литра), както и задържане на температурите над 7 градуса, създадоха условия за нормално развитие на посевите и навлизане във фаза братене.”

Наблюдаваното затопляне през февруари и първата десетдневка на март са довели до частично разкалване на растенията, като степента му е тясно свързана със сортовата особеност и приложената технология (подхранване на посевите през февруари). Настъпилото застудяване през втората десетдневка на март е довело до нанасяне на повреди по листната маса, изразяващи се в пожълтяване, а впоследствие и прегаряне на по-голяма част от листната маса. Постепенното снижаване на температурите, наличието на снежна покривка, въпреки че на някои места не е надвишавала 1-2 см, както и наличието на влага в почвата, са предпазили възела на братене. По тази причина след повишаване на температурите посевите са възстановили, става ясно от анализа на проф. Киряков.

Към момента може спокойно да се каже, че състоянието на пшеничните посеви в Добруджа e много добро, е изводът на ученият.

Цялото интервю с проф. Иван Киряков четете в уебсайта на в.„Български фермер”