img

Проф. д-р Илиана Начева за научната експертиза на ИКХТ в космическото меню за астронавти

19.04.2022

В интервю за БСТВ проф. д-р Илиана Начева директор на Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТкъм Селскостопанска академия анализира технологията и съдържанието на космическото меню, резултат от експертизата и прилагания от учените в Института процес на лиофилизация за разработка и подготовка на този вид храна. Производството им, за съжаление вече е в по-ограничен обем, но „имаме изключително много разработки, които са съобразени с новите изисквания за космически полети и с физиологичното състояние на космонавтите по време на по-кратки и при продължителни полети”, уточнява проф. Начева.

България има сериозни традиции в областта на космическите технологии и в частност производството на космически храни, допълва ученият и припомня, че ИКХТ създава първото българско космическо меню. То включва основни ястия, супи, десерти, които се отличават със специфичен, наш традиционен български вкус. „Това е много важно, защото за космическите полети разнообразието в храненето е от ключово значение”, подчертава проф. Начева, позовавайки се на факта, че разнообразната, пикантна и вкусна храна е един дискутиран от космонавтите проблем и в Европейската космическа агенция. 

„България за времето си заема трето място в света по притежаване на технология за разработване на космически храни, което е един сериозен успех за българската наука и за нашата страна”, припомня проф. Начева. 

Тези космически храни са разработени за двата българо-съветски полета, по програмата Интер Космос, по проекта „Шипка” и намират изключително добър прием сред българските и съветските космонавти, научаваме от интервюто на учения. Храните са произведени чрез сублимационно сушене, основаващо се на принцип във физиката – сублимация. При него влагата се изтегля под вакуум и ниско налягане и се получават олекотени продукти с ниско остатъчно влагосъдържание, със запазени вкусови и ароматни качества, които могат лесно да се транспортират и преекспонират в различни форми – на прах, в таблети, капсули. Това е своеобразна новост в космическото хранене, акцентира ученият.

Цялото интервю с проф. Начева вижте във видеото от уебсайта на БСТВ:

https://bstv.bg/news/aktualno-ot-denia-s-vodeshch-nora-stoichkova-12-4-2022