img

Председателят на кооперация „Нива-93” в с. Проф. Иширково: Българските сортове пшеница спасиха реколтата ни през 2020

28.04.2021

Величка Славова, агроном с дългогодишен опит и председател на кооперация „Нива-93” в силистренското село Професор Иширково, в коментар пред сайта Sinor.bg акцентира върху качествата на българските сортове пшеница. По думите й „миналата година условията бяха много тежки и сериозно се отразиха най-вече на пшеницата. Пшеницата беше засегната от повратни студове и след това последва продължителна, бих казала, незапомнена суша. Въпреки това нашите добиви се задържаха на около 400 кг/дка, при 50-100 в някои от съседните области. Отдавам това на факта, че отглеждаме повече български сортове пшеници“.

Най-успешни са се оказали сортовете „Енола” и „Калина”. Докато в предишни години 70 – 80% от пшеницата е била чужда селекция - основно френска, сега делът на произведените от института в Генерал Тошево и вносните сортове е изравнен.

Повече за условията през пролетта, оказали се благоприятни за културите отглеждани от земеделската кооперация „Нива-93”, най-голямата в района, ситуацията с Ковид 19 и карантините, през които премина бизнесът през миналата и тази година, и прогноза за стопанската 2021 г., четете в уебсайта на Sinor.bg