img

Празникът на лозаря идва от дълбока древност

14.02.2021

Празникът на Свети Трифон Зарезан идва от дълбока древност – още от времето, когато траките са се прекланяли на Бога на виното Дионис. Съществуват различни притчи за началото на празника, разказа за медийна група „Добруджа” директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен проф. Иван Пачев.

В една от тези притчи се твърди, че Свети Трифон обичал да си попийва и веднъж отишъл на лозето, за да работи. През деня жена му отишла при него, за да му занесе храна, но предната вечер сънувала, че той си отрязва носа. След като отишла при Свети Трифон на лозето, тя го видяла, че е пиян и му казала – внимавай докато работиш, за да не се порежеш. И така, докато двамата си говорили, той си разрязал носа и от там тръгва светостта на Свети Трифон.

Тук трябва да се отбележи, че Свети Трифон е бил праведен християнин, подчерта проф. Пачев и обобщи, че така се създава митът за Свети Трифон Зарезан, който впоследствие минава за празник на лозарите и винарите, а дори и на градинарите.

Денят на лозаря се е празнувал винаги в България и никога не е имало прекъсване. С този празник започват полските работи – резитбата на лозето и всички онези мероприятия, които са необходими за производството на грозде. На този празник хората дегустират вината и определят Цар на лозата – човекът, който е произвел най-доброто вино и от когото на следващата година хората ще се учат как се прави.

Прочетете новината в уебсайта на Информационна агенция "Добруджа"