img

Порода прасета с над 2500-годишна история отглеждат в Научен център по земеделие – Средец

20.09.2021

В Научния център по земеделие (НЦЗ) в град Средец към Селскостопанска академия, отглеждат порода прасета, чийто история датира от няколко хиляди години, информира Медийна група „Добруджа”. 

В репортажа директорът на Научния център доц. д-р Надежда Палова представя историческите факти и ареала на разпространението на Източнобалканската свиня, нейната адаптивност към местните климатични условия, изключителното качество на месото й, съчетано с издръжливостта на представителите на аборигенната порода на преходи и устойчивостта им на болести и неприятели.

В племенното стадо на НЦЗ – Средец се прилага чистопородно й развъждане на основата на поддържаща селекция, като се спазва Развъдната програма на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня, обяснява доц. Палова. Животните са маркирани, имат сертификати за произход, подадени са по мярка 10 агроекология и климат за застрашени от изчезване местни породи животни. В момента научното звено на Академията отглежда около 120 животни от породата. По данни на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня през 2018 г. общият брой на разплодните свине в страната, обект на селекционен контрол е 1068. Днес обаче животните са намалели до под 500 броя.

От над 20 години в НЦЗ – Средец отглеждат и стадо от породата Българско сиво говедо, което наброява около 80 животни. Включва крави, телета, юници и бик.


Видео и репортаж по темата вижте в уебсайта на Медийна група „Добруджа”: 

http://dobrudjabg.com/novina/poroda-praseta-s-nad-2500-godishna-istoriq-otglejdat-v-nauchniq-centyr-po-zemedelie-v-sredec-video-/72545