img

Отиде си големият селекционер по пшеницата проф. Иван Панайотов

26.02.2024

Дълги години бе част от Добруджанския земеделски институт - Ген Тошево, създавайки десетки сортове.

Починал е проф. Иван Панайотов. Близо 60 години той работи върху генетиката и селекцията на пшеницата, а първите му стъпки започват под ръководството на основателя на Добруджанския земеделски институт Генерал Тошево на Селскостопанска академия Тодор Рачински. 

Проф. д-р Иван Панайотов е специализирал в областта на генетиката и селекцията на пшеницата в Япония, посещавал е селекционните институти на почти всички европейски страни и основните институти в САЩ. Изнасял е лекции в университетите в Киото, Йокохама и Хокайдо в Япония, университета Реховот в Израел, университетите в Пекин и Янглин в Китай, университета в Мексико сити. Участвал е в почти всички значими международни симпозиуми и конгреси, конференции и работни срещи в областта на генетиката и селекцията на пшеницата от 1972 г. насам. 

Създател е на няколко основни сорта пшеница: Янтър, Пряспа, Теодора, Милена, Мерилин, Нове, Младен – кръстен на 8-годишния му син. С тези сортове ежегодно в страната се засяват над 6 млн. декара пшеница. Значителни площи тези сортове заемат и в някои съседни страни.

В работата си проф. Иван Панайотов бе отдаден на дълга към професията на селекционер на пшеница. Той бе дългогодишен ръководител на селекцията на пшеница в Института по пшеницата и слънчогледа (ИПС) в Генерал Тошево, създател на десетки сортове, заемащи голяма част от засетите с пшеница площи в страната. Събирал е диви подвидове пшеница по планините на Мексико, за да добави важен генетичен ресурс за създаването на следващ сорт, който да бъде по-високодобивен, с по-здрав корен, с повече и по-едри зърна в класа, по-устойчив на болести, суша, вятър или студ.

Проф. Иван Панайотов е изнасял лекции във водещите институти по селекция на пшеница в цял свят, от близките Румъния, Русия и Украйна, до САЩ, Япония, Мексико и Китай!

Той полага основите на партньорство на ИПС Ген. Тошево с водещите институти по селекция в Япония. Съавтор е на десетки научни статии в най-авторитетните издания за науката по селекция на пшеница във света с водещи японски изследователи. Проф. Иван Панайотов бе почетен професор в университета в Йокохама.

Владее от студентските си години отлично английски и руски език. Преди 20 години научи и турски език, за да постави нови постижения в селекцията на южната ни съседка. Помогна на партньорите си в Турция да станат между водещите производители на семена за пшеница.

Поклон пред паметта и огромния му труд с постижения за българската и световни аграрна наука и земеделско производство!

Информацията в уебсайта на Нюз Добрич.