img

Научен център по земеделие – Средец с участие в Изложение и дегустация на местни продукти

29.09.2020

На 26.09.2020 г. Научен център по земеделие – Средец взе участие в Изложение и дегустация на местни продукти в гр.Средец, организирано от СНЦ „ МИГ СРЕДЕЦ“. 

Представени бяха два продукта: Дядо „НЦЗ – Средец” и Филе „НЦЗ – Средец”, произведени от месото на Източнобалканската свиня. Източнобалканската свиня е единствената запазена досега в чисто състояние наша автохтонна порода свине, която се отглежда пасищно и това се дължи на редица нейни предимства – добра адаптивност към екстремните условия на района, здрава конституция, силно изразено стадно чувство, голямо дълголетие, добра устойчивост на болести, вкусно и качествено месо, подходящо за производство на деликатеси. 

Деликатесите предизвикаха голям интерес и заслужено получиха одобрението на публиката. След като дегустираха дядото и филето, хората изразяваха своето задоволство от вкуса и качеството им. Адмирации получихме от кмета на общината инж.Иван Жабов, който беше специален гост на щанда.

Продуктите са ноу-хау и са резултат от научноизследователски проект ТН №4 към Селскостопанска академия на тема „Оценка потенциала на Източнобалканската свиня за производство на месо и месни продукти с високо качество и здравословна стойност”. Ръководители на работния колектив са доц. д-р Надежда Палова – Директор на НЦЗ - Средец и проф. д-р инж. Теодора Попова от ИЖН - Костинброд. Суровината за производството на деликатесите е получена от Източнобалкански прасета, отглеждани във фермата на НЦЗ – Средец по традиционна технология и подхранвани с биологични фуражи, собствено производство на НЦЗ. Стадото е нуклеус за породата и представлява национален генофонд.


Това е първото участие на тези деликатеси в кулинарно изложение, но успеха който постигнаха е признание за отличната работа на екипа. 

Още веднъж доказахме, че месото от Източнобалканската свиня може да отговори на нарастващия интересът към продукти, произведени от животни, които се отглеждат природосъобразно.