През ноември в Институт по лозарство и винарство - Плевен към Селскостопанска академия, ще започнат да изкарват лозовия посадъчен материал от вкоренилището. А след средата на месеца той вече ще бъде предлаган за продажба. Така екипът на института отговаря на много клиенти, които се интересуват от покупката на лози за есенно засаждане. Според д-р Йорданка Белберова, която е специалист лозар в института, климатичните промени през тази година са се усетили в лозовите насаждения. При нормирането на гроздовете, препоръката на специалистите е да се премахват една част от гроздовете или цели гроздове, като това може да достигне до една трета от всички. Немалко стопани обаче не правят тази зелена операция. Но все пак тя зависи и от това какво искат да постигнат лозарите – дали по-високо качество или по-висок добив. Който има интерес към лозовото производство, има въпроси или нещо не му е ясно, винаги може да потърси за съвет и да получи консултация, казва Белберова. От Института споделят още, че вече са заложили и наложеният бял пелин и очакват добри резултати. Те са наложили гроздето с ябълки, дюли и билки. За "наложения пелин" е характерно, че се прави чрез добавяне на прясно грозде от разрешени или препоръчани сортове лози и пресни плодове от ябълки и дюли и необходимите билки. Вина от Институт по лозарство и винарство се продават на място в магазина на института, включително количества от тазгодишната реколта. сред които Рубин и вина розе.
Още подробности за предимствата и качествата на българската селекция лозов посадъчен материал, четете в електронната статия на Гласът на земеделеца: https://zemedeleca.bg