img

Коя е най-добрата формировка за плодните дръвчета и как да я постигнете – видеоурок на ИЗ – Кюстендил

21.03.2022

Тънкостите при резитбата на сливови овощни видове са показани нагледно във видео от семинар на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Института по земеделие (ИЗ) – Кюстендил.

По време на демонстрация ще се запознаете с основните принципи на резитбата за плододаване и подмладяване при сливата (сорт Стенлей), представени в 10-годишна овощна градина в опитните насаждения на Института. Лектор и демонстратор е доц. д-р Димитър Сотиров.

Той прави показно върху сливово дърво от най-широко разпространения у нас сорт, на което е правена резитба преди 3-4 години. Експертът констатира, че короната е прекалено гъста, а на овошката ѝ е нужна резитба за просветляване, която да предизвика повече едногодишен прираст на новите клонки.

Лекторът обръща внимание още, че най-добрата формировка на дръвчетата в овощната градина е подобрено етажната или свободно растящата. „Когато има много прираст и дървото е много жизнено по дадени причини, тогава трябва да се прави по-слаба резитба и да се действа внимателно”, подчертава доц. Сотиров.

В демонстрацията му са показани редица тънкости при резитбата за постигане на правилната форма и ъгли на клоните, техники за отваряне на короната, за оформяне на първия етаж и други.

Видеото от семинара е публикувано в уебсайта на Агри бг:

https://agri.bg/novini/uspeshna-rezitba-kolko-tryabva-da-e-ednogodishniyat-prirast-pri-slivovite-ovoshki