img

Как правилно да съхранявате картофите – съвети от семинар на Опитна станция по картофите и планинско земеделие – Самоков и НССЗ

22.12.2021

Спецификите на ранното производство на картофи и особеностите при съхранението им са представени от във видео от семинар на Опитна станция по картофите и планинско земеделие – Самоков към Селскостопанска академия и Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) – Териториален областен офис – Благоевград). Видеото е представено от сайта АГРИ БГ.

Основните теми на видеолекцията са свързани с технологичните особености при ранно производство на картофи. Представени и анализирани са различни ранни сортове картофи, както и борбата с вредителите по тях. Лекторът, асистент Виолетка Благоева от Опитна станция по картофите и планинско земеделие – Самоков, отговаря на въпроси на фермери, свързани с картофопроизводството. Представена е и спецификата и изискванията при съхранението на картофите.

Най-голямо значение за успешното съхраняване на картофената реколта е температурата. В периода на дозряване тя трябва да бъде между 14 и 16 градуса, за да се създаде възможност за заздравяване на раните по клубените. След това, в продължение на 35-50 дни, в зависимост от качеството на картофите, затоплянето на въздуха и начина на съхраняването, температурата постепенно се понижава до между 4 и 2 градуса”, съветва асистент Благоева.

В този особено важен за фермерите етап проблемите с картофения молец не спират, подчертава експертът. По думите ѝ заразяването може да се случи и след прибирането на реколтата.

Още за ранното производство на картофи и интересни дискусии по темата може да видите във видеото от уебсайта на АГРИ БГ:

https://agri.bg/novini/kak-pravilno-da-skhranyavate-kartofite