img

ИРЕМК – Казанлък с престижни награди в Конкурса за иновации на АГРА 2020

01.04.2020

В рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020 се проведе Конкурс за иновации, организиран от Съюза на изобретателите в България. На него Институт по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) – Казанлък, който е в структурата на Селскостопанска академия, представи нови, впечатляващи парфюми.

Дамски парфюм Olympea с ориенталскo - цветна  композиция, която е трайна и наситена, и същевременно – мека и успокояваща. Връхните нотки са комбинация от свежа мандарина, нежен жасмин и топъл джинджифилов цвят. Сърцевината разкрива ванилия, която лежи върху основа от сандалово дърво, кашмир и амбра.

Мъжки парфюм Olymp - свеждървесен аромат, предназначен за силни и уверени мъже. Композицията се разгръща с приятната комбинация на мандарина и грейпфрут, допълнени с морски нотки. Сърцевината е създадена от дафинов лист и жасмин. Впоследствие се разкрива топло ухание на гваяково дърво,  нотки на амбра и пачули.

Въз основа на презентация и притежаваните качества на парфюмите, Експертната комисия на Съюза на изобретателите в България, присъди Златен плакет, придружен от Грамота, на Директора на Института по розата – доц. д-р Ганка Баева.

Парфюмите, заслужили наградите в Конкурса за иновации, са създадени от гл. ас. д-р Силвия Моллова, отдел Ароматни и медицински растения - ИРЕМК, Казанлък. Д-р Моллова е със стаж над 15 години в Лабораторията по козметика, а от 4 години се занимава с научно-изследователска работа. Участвала е в разработките и на други парфюмерийно-козметични продукти, създадени чрез умело съчетание на суровини и натурални, етерични масла.