img

Институтът по овощарство в Пловдив дава отговор на въпроси на производители с костилкови и семкови плодове

15.07.2021

Вирусните болести по растенията са втори по икономическо значение след гъбните заболявания. И второ, срещу вирусните болести все още няма препарати за масова употреба на полето, което означава, че едно растение, заразено на поле, остава заразено за цял живот. С тези думи доц. д-р Снежана Милушева от Института по овощарство (ИО)  в Пловдив към Селскостопанска академия откри своята онлайн презентация на семинар за Контрол на вирусни и вирусоподобни болести по костилкови и семкови овощни култури, организиран от Национална служба за съвети в земеделието и ИО, информира сайта AGRI BG.

Д-р Милушева представи основните вируси по овошките, като вирус на шарката, на вджуджаване, на хлоротичните листни петна, на мозайката, на набраздяване на стъблото, на жлебове по стъблото, пролиферация по ябълката и др. Освен симптомите, по които могат да се разпознаят, тя изреди и най-важните мерки за превенция и ограничаване на тяхното разпространение, уточнява публикацията.

Презентацията на доц. д-р Снежана Милушева и някои въпроси на овощари, на които от Института дадоха отговори, вижте в уебсайта на  AGRI BG: 

https://agri.bg/novini/kakvo-e-spasenieto-ot-virusite-po-ovoshkite