img

Институтът по криобиология и хранителни технологии с модерни начина за оползотворяване на хранителните отпадъци и храната

29.03.2022

Четири модерни начина за оползотворяване на хранителните отпадъци и храната, която няма представителен вид, но е годна за консумация, разработваме в Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия, е обявил ученият Николай Солаков от структурното звено, информира в публикацията си „Отпадъците от земеделието стават златен ресурс за стопаните” сайтът Агрозона.

Сред идеите на учените са производство на растителна хартия, която става за ядене и в нея може за се завие сандвичът, различни видове сухи смеси за супи и зеленчукови чипсове, сухи сирена и др. „България е била на едно от челните места по разработка на храни за космоса на основата на процеса на лиофилизацията”, уверява Солаков. Според него този процес позволява храната да намали теглото си до 10 пъти, което дава възможност срокът на годност на получения продукт да достигне трайност до 5 години. В момента подобна технология може да се прилага при различни храни за туристи, екскурзии, за спортисти, за храна, която се използва в движение и където теглото на храната е от значение за хората. Идеята на процеса е да се изпари водата от продуктите, но в същото време мазнината да се запази в продуктите. Според учените за подобен процес подходящите храни не трябва да са много мазни.

Сред най-интересните разработки в тази област е т.нар. джерки – продукт, който се получава от изсушаването на месо или други месни продукти. Хит на пазара е и зеленчуковият чипс, който позволява да се обработят по желан начин различни продукти и от тях да се получи здравословна храна.

Публикацията четете в уебсайта на „Агрозона”:

https://agrozona.bg/otpadatsite-ot-zemedelieto-stavat-zlaten-resurs-za-stopanite