img

Институтът по царевицата в нов биологичен проект

11.04.2022

Институтът на ССА, АЗПБ и „Амитица“ започват сътрудничество 

Институт по царевицата – Кнежа на Селскостопанска академия постави началото на ново публично частно партньорство. То е с Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), с председател Венцислав Върбанов и фирма "Амитица" ООД - Кресна. 

Целта е постигане на контакт освен с фермери и животновъди, 

също с преки потребители на пазара на хранителни продукти, както и разработване на програми и проекти за реализация на тези продукти. Фирма "Амитица" ООД   ще предостави препарати за растителна защита, които опазват популацията на медоносните пчели и здравето на почвата, щадят полезните насекоми и биоагенти, нямат резистентност, карантинен срок и остатъчни количества. Третирането против фитопатогени, телени червеи и сив царевичен хоботник е поверено на „Амитица“ ООД. Растителната защита, която искаме да проведем,

е изцяло на биологична основа, 

съобщават от Института по царевицата в Кнежа. Планирали сме 200 дка царевица масов посев, засети с хибриди на Института, както и 200 дка в района на Долни Дъбник. Със съдействието на Венцислав Върбанов ще осъществим проект за производство на биологично чисти семена и зърно, получено от тях за промишлена преработка за грис и брашна. Тази година предстои признаване на два наши царевични хибриди от захарен тип, които ще включим в този проект в следващите години и ще достигнем до консервиране и предлагане на пазара на захарната царевица. Проектът е дългосрочен, поне за 5 години, тъй като препаратите са на биологична основа, 100% натурални и ефект от тях се постига по-плавно, каза доц. д-р Наталия Петровска, директор на Института по царевицата. 

В последните няколко години успяхме да повишим пазарния си дял на хибридни семена, затвърдихме позициите си, като единствен Институт в България, създаващ български хибриди царевица. За съжаление нямаме пряк достъп до пазара на крайните ни продукти - грис, брашно, олио, консервирана захарна и пуклива царевица, и други производни. С идеята да предложим на пазара качествени и чисти храни се включихме в това партньорство. За нас е от голямо значение да стигнем до по-широк кръг потребители, защото хибридите ни са с високо качество на зърното, като хранителна стойност – 

протеин, мазнини, лизин, водоразтворими захари, 

а именно това се търси от крайния потребител. Първите резултати можем да очакваме едва на третата година и със сигурност ще постигнем целите си. 

От научното заведение споделят още, че в чисто научно направление са си поставили за цел да намалят конвенционалните методи на производство, за сметка на биологични технологии, за да съхранят и обогатят почвите и да опазят биологичното разнообразие. „В Института имаме генбанка, която разполага с 2200 образци на местни сортове и популации, които използваме само като изходен материал засега. Тази генетична плазма е изключително ценна, тъй като притежава гени за студо- и сухоустойчивост, има отличен фитосанитарен профил и превъзходни хранително-вкусови качества. За съжаление те не са устойчиви на широко предлаганите в търговската мрежа химични пестициди. Сортове, популации, хибриди от такъв тип ще станат необходими в най-близко бъдеще. Още сега започна тяхното търсене и предпочитания пред чуждата селекция и вносни хранителни царевични производи.“, разказа още доц. Петровска. 

В проекта участват двама асистенти на Института по царевицата в Кнежа – Димитър Велчев (ентомолог) и Желязко Вълчинков (фитопатолог), което ще повиши професионална компетентност и ще подпомогне кариерното им развитие.