img

ИКХТ пред ИА "Добруджа": Българската космическа храна е на световно ниво

05.05.2021

Институтът по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия е създаден през 1973 г. и първоначално възниква като Централна проблемна лаборатория по криобиология и лиофилизация към Института по месопромишленост. Той е иновативно за времето си звено, което развива интересна и съвременна технология, непозната до този момент в България. Създател на института е изтъкнатия учен акад. Цветан Цветков, който се явява основоположник на изследванията в областта на криобиологията в България. В момента директор на Института е проф. Илиана Начева.

Институтът осъществява фундаментални научни изследвания, научно-приложни изследвания, иновативна и консултантска дейност. Разработките са в областта на криобиологията, лиофилизацията, хранителните технологии, качеството и безопасността на храните и напитките и приложението на технологии с биологично активни вещества.
Дейността на института е разпределена в два научни отдела – "Криобиология и биологично активни вещества" и "Хранителни технологии".

През годините учените имат огромни постижения в областта на фундаменталната криобиология – с криоконсервацията на тъканни трансплантанти, на моделни и натурални биомембрани и клетъчни органели, с животоспасяващите биопрепарати за медицинската и ветеринарномедицинската практика.

Тук са разработени и уникалните лиофилизирани храни за космоса. Това се случва в края на 70-те години за полета на първия български космонавт Георги Иванов през 1979 г.
Той твърди че България трета в света създаде космическа храна, наша апаратура има и на Марс

http://dobrudjabg.com/novina/georgi-ivanov-bylgariq-treta-v-sveta-syzdade-kosmicheska-hrana-nasha-aparatura-ima-i-na-mars-chuite-/68827


Линк към цялата статия:

http://dobrudjabg.com/novina/bylgarskata-kosmicheska-hrana-e-na-svetovno-nivo-video-/68882